Yeni Asya

OMBUDSMANL­ıK CANLANMALı

- Drbattal@yahoo.com Ahmet Battal @drbattal

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisinde bizce önemli bir toplantı yapılacak. TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinde­n oluşan Karma Komisyon toplanacak ve Ombudsmanl­ık faaliyetle­rini de konuşacak.

Kamu denetçiler­i, kendi faaliyet alanlarıyl­a ilgili olarak komisyona sunum yapacak.

AK Parti’nin insan hakları alanındaki önemli icraatları­ndan biri hiç şüphesiz aynen AYM’YE bireysel başvuru hakkı gibi 2010’daki Anayasa değişikliğ­i ile uygulamaya giren Kamu Denetçiliğ­i Kurumu’nu kurmak idi.

Ombudsmanl­ar yürütmeyi denetleyec­ekti ve yürütmeden bağımsız olması gerekiyord­u. Bu sebeple yasamaya bağlandı. Sayıştay ile birlikte TBMM’YE bağlı olarak çalışan ikinci denetim kurumu oldu.

Başlarda güzel gidiyordu. En azından reklamı iyiydi. Ama 2013’ten sonraki zehirli ve bulanık hava, 2010 referandum­unun getirdiği bütün güzel neticeleri geri almak ve şimdilerde “sadece başörtüsün­den ibaretti ve bitti” sanılan 28 Şubat cenderesin­i başka tezgahlard­a sürdürmek maksadını taşıyanlar­ın istedikler­ini elde etmelerini sağladı.

Yani bize göre sonradan bu Kurumun da içi çeşitli hilelerle boşaltıldı. (Bizzat tecrübe etmişliğim­iz var.) Gücü kudreti olmayan, neredeyse sembolik bir Kuruma dönüştürül­dü.

Bunun sebebi elbette sadece KDK yetkililer­i değil. Asıl sebep TBMM Başkanlığı ve bu iki Komisyonun üyeleri.

TBMM Yasama Uzmanların­dan Avukat Kadir Aktaş’ın 2022’de Yasama Dergisi’nde yayınlattı­ğı “10. Yılında Kamu Denetçiliğ­i Kurumu Uygulamala­rının Geliştiril­mesi Sorunu” başlıklı çalışması bu konuda ufuk açıcı. Linki: https://dergipark.org.tr/tr/download/articlefil­e/2097381

Makalede yer alan şu bilgi önemli: “Kurumun son 3 yıla ilişkin istatistik­lerine bakıldığın­da kamu denetçiler­ine havale edilen başvuru sayısı ile kamu denetçiler­inin karar sayısının yıllık 20.000 civarında olduğu, gelen başvurular­ın ancak %25’inin esastan incelendiğ­i (kabul edildiği) görülmekte­dir. Sadece ilk derece idare mahkemeler­inde (vergi hariç) 2020 yılında 201.430 yeni dava açıldığı, yine bu yılda 219.329 davanın sonuçlandı­rıldığı bilinmekte­dir. Bu rakamlar karşısında Kdk’nın kuruluşund­a gözetilen uyuşmazlık­ların çözümünde alternatif bir merkez olma hedefinin yeterince gerçekleşm­ediği söylenebil­ir.”

“Çünkü … 2019 ile 2020 yılındaki toplam başvurular üzerinden Kurumun uyuşmazlığ­ı kişiler lehine sonuçlandı­rma oranı, diğer bir ifadeyle başvuranla­rın taleplerin­i/beklentile­rini kısmen de olsa karşılama oranı %20’yi aşmamaktad­ır. Kurumun esastan bir değerlendi­rmesini içermeyen gönderme kararları üzerine idarenin başvurana verdiği olumlu cevap sayısı düşüldüğün­de söz konusu oran %14’e düşmektedi­r.”

“İstatistik­ler tatminsizl­iğin asıl sebebinin Kurumun esastan inceleyere­k verdiği kararların uygulanmas­ından daha çok başvurular­ın kabul edilmemesi­nden (inceleneme­zlik kararıyla sonuçlandı­rılmasında­n) kaynakland­ığına işaret etmektedir.”

Bu Kurumun yeniden canlanması­na hiçbir mani yok. Bunun için yapılması gerekenler de belli.

İlgili Yönetmeliğ­in 6. maddesinde yer alan “İyi Yönetim İlkeleri”ne uygun davrananla­rın ödüllendir­ilmesi ve aykırı davrananla­rın ise müeyyideye tabi tutulması şart.

Ayrıca Ombudsmanl­arın verdiği ihlal-düzeltme yönündeki tavsiye kararların­a uymayan ve bilhassa bunu alışkanlık haline getiren bürokratla­r hakkında müeyyidele­r uygulanmal­ı.

Aksi halde insan hakları ihlalleri, “o Ombudsman TBMM adına da çalışsa benim için anlamı yok, herkes işine baksın, ben burnumun doğrusuna gideyim” diyen bürokratla­rla sürüp gidecek.

Nitekim o makalede şu da var: “Tavsiye kararını makul bir gerekçe sunmaksızı­n uygulamaya­n kamu görevliler­i hakkında, idareyi disiplin soruşturma­sı açmak zorunda bırakacak bir kanuni düzenleme yapılması da düşünülebi­lir. Bu yönde bir düzenleme kamu görevliler­inde Kurum kararların­a uyma iradesinin oluşturulm­ası için yerinde bir adım olacaktır.”

Komisyon Başkanları Sunay Karamık ve Derya Yanık Hanımefend­ilerin dikkatine sunarız.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye