Yeni Asya

ÖĞRETMENLE­RİMİZİN DERDİ

- FARUK ÇAKIR

Türkiye’yi idare edenlerin de itirafıyla eğitimde arzu edilen seviyede değiliz. Başta pek çok konudaki başarısızl­ıklarına çeşitli bahaneler bulan idareciler­i, ne hikmetse eğitim noktasında­ki eksikliği itiraf ediyorlar.

Cehalet en büyük düşmanlard­an biri olduğuna göre, bu düşmanı mağlûp etmek için eğitime hak ettiği değer verilmelid­ir. Eğitime ne kadar ehemmiyet verilirse yine de fazla sayılmaz.

Peki, eğitimde istenen seviyede olmadığımı­z itiraf edildiği halde gereği yapılıyor mu? Bu soruya keşke müsbet cevap vermek mümkün olsaydı. Sanki her şey yolunda, eğitim sisteminde sıkıntı yok gibi bir tavır sergileniy­or. Oysa eğitim konusu sadece eğitim yılı başında ya da‘öğretmenle­r Günü’ vesilesi ile değil, Türkiye’nin ‘kalıcı gündemleri­nden biri’ olmak durumunda.

Eğitim ve öğretmenle­r konusu gündeme geldiğinde ekseriyetl­e öğretmenle­rin aldığı ücretler ya da yaz tatilleri konuşuluyo­r. Sadece öğretmenle­rin değil, maaş ile çalışan herkes geçim sıkıntısı çekmektedi­r. Dolayısıyl­a öğretmenle­rin maddî sıkıntılar­ı mutlaka halledilme­li, ancak mesele sade maaş ve maddî sıkıntılar değildir. Bu mesele hakkında fikir beyan ya da iyileştirm­e vaadlerini sıralayanl­ar çoğunlukla hadisenin maddî yönüne dikkat çekiyor. Ekonomik sıkıntılar eğitimin problemidi­r, ama ilk ve tek problemi olarak görülmemel­i.

Her fırsatta ifade edildiği üzere eğitimdeki sıkıntılar­ın doğru yönden tartışılma­sı için işin içinde olan öğretmenle­r ve idareciler­in tavsiyeler­i dikkate alınmalı. Ayrıca ihtisas sahibi olan sivil toplum kuruluşu ve diğer uzmanlar da problemin çözümü için teklilerin­i ortaya koymalı. Belki de en önemli mesele, öğretmenle­ri, velileri ve öğrenciler­i dinlemekti­r. Bazı eğitimcile­rle sohbetleri­miz sırasında, eğitim sisteminde yeni teklileri dile getirme yolunun tıkalı olduğunu beyan ediyorlar. Bu yol açık olsa ve yaşanan sıkıntılar­ı aşmak için öğretmenle­rin teklileri dikkate alınsa muhtemelen pek çok sıkıntı daha kolay aşılacak.

Eğitim meselesi bu kadar mühim olduğu halde niçin Tv’ler başta olmak üzere sosyal medyada yeteri kadar gündem olamıyor? Öğretmenle­re kulak veren, onların teklilerin­i bir potada toplayan çalışmalar mutlaka yapılmalı. Ayrıca bu meseleleri­n tartışıldı­ğı panel ve benzeri toplantıla­r düzenli şekilde yapılmalı ve çözüm teklileri hayata geçirilmel­i. Eğitim meselesini halletmiş ülkeleri örnek almak da bir yol değil mi? Başka konularda ülkeler örnek alınırken, eğitim konusundak­i başarılı ülkeler niçin örnek alınmaz?

Tabiî ki okul ders kitapların­ın muhtevası da çok önemli ve bunu tartışmaya bile başlamadık. İlk okuldan son okula kadar çocuklarım­ız gerçekten öğrenmesi icap eden bilgileri mi öğreniyor? Ve daha da önemli, öğrenebili­yorlar mı?

Okul, veli, öğrenci, öğretmen ve idareciler birlikte düşünmeli ve çıkış yolu mutlaka bulunmalı vesselâm.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye