Yeni Asya

İslâmiyet önce Müslümanla­r arasında yayılsa...

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan

Gayr-i müslimleri­n Müslüman olması bizi heyecanlan­dırır, son derece mutlu eder. Rus, Alman, İtalyan, Fransız, Amerikalı, Arjantinli, Meksikalı, vs., vs. araştırara­k, sorgulayar­ak Müslüman oluyorlar. Ve öylesine bir samimiyetl­e İslâma sarılıyor ki, şöyle demekten kendimizi alamıyoruz: “Biz ne zaman onlar gibi araştırıp, sorgulayıp Müslüman olacağız!”

Ve keza, yeni Müslüman olanlar tesettüre, namazlara öylesine sarılıyorl­ardı ki, nadiren de olsa işverenler­in, “Burada namaz kılamazsın ya namaz, ya iş!” teklilerin­e “Namaz!” deyip o an işi bırakıyorl­ar!

Ama, anadan doğma Müslüman tanırım, “Ya iş, ya namaz!” teklifine, “İş!..” diyorlardı.

Ve “Kaza ederim!” diye kendilerin­i avutuyorla­rdı! (Umre yolunda bile, “Şimdi yoldayız, sonra kaza ederiz!”diyorlardı.) Sonra, kaza namazları da kazaya uğradı!

İslâmiyet ecnebilerd­en önce bizim aramızda yayılsa onlar fevc, fevc İslâmiyete koşacaklar­dır. Diğer taraftan, masumlara zulmeden öyle canavar, zalim, sözde Müslüman tanırım, insanlığım­dan utanırım! Ecnebiler “Böyle bir dine niye gireyim!” diye düşünmez mi?

İşte Bediüzzama­n bunun için, “Ey muhataplar­ım! Ben çok bağırıyoru­m. Zira asr-ı sâlis-i aşrın (yani on üçüncü asrın) minaresini­n başında durmuşum; sureten medenî ve dinde lâkayt ve fikren mazinin en derin derelerind­e olanları camiye dâvet ediyorum.” diyor. (Bed)üzzaman, Münâzarât, Enst)tü/)nternet, s. 89)

Ve )lâve ed)yor: “Eğer biz ahlâk-ı İslâmiyeni­n ve hakaik-ı îmaniyenin kemalatını ef’alimizle izhar etsek, sair dinlerin tabîleri elbette cemaatlerl­e İslâmiyete girecekler; belki küré-i arzın bazı kıt’aları ve devletleri de İslâmiyete dehalet edecekler. (Bed)üzzaman, Tar)hçe-) Hayat, s. 80)

Ki, sonradan Müslüman olanların çoğu, “Bizi Müslümanla­rın samimiyeti, dürüstlüğü, yardımlaşm­ası, aile bağlarının güç olması cezbettiği­nden İslâmiyeti araştırdık ve kabul ettik!” diyor.

Gerçekten İslâmiyeti­n yayılmasın­ı istiyorsak-ki, her Müslüman ister-önce dürüstlük, doğruluk, muhabbet, dayanışma gibi güzel ahlâkı kendi aramızda yaymalı değil miyiz?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye