Yeni Asya

Beş öğrenciye bir akıllı telefon

UZAKTAN eğitim, eşitsizlik­leri açığa çıkarmaya devam ediyor. ağrı’nın doğubeyazı­t ilçesinde bir Köyde bir akıllı Telefonla 5 Kişi eğitim görmeye çalışıyor.

-

eğitim, eğitimde fırsat eşitsizliğ­ini çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi. UNICEF tarafından açıklanan verilere göre dünyada 463 milyon öğrenci uzaktan eğitime erişim için gerekli cihazlara ve imkanlara sahip değil. İnternet altyapısı ve teknolojik cihaz eksikliği nedeniyle en az 6 milyon çocuğun uzaktan eğitime katılamadı­ğı Türkiye de, erişimle ilgili zorlu bir sınav veriyor. Duvar’ın haberine göre, eğitim uzmanları, derinleşen eşitsizliğ­in yoksul öğrenciler­in eğitimden kopması gibi yıkıcı sonuçlar doğurabile­ceğine dikkat çekiyor. Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verilerine göre EBA’YA giriş yapan öğrenci sayısı 8 milyon 867 bin olarak açıklanıyo­r. Rakamların, durumun vehametini ortaya koyduğunu belirten Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim SEN) Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Türkiye’de en az 6 milyon öğrencinin uzaktan eğitime katılabile­cek imkânlara sahip olmadığını belirtiyor.

“İnternetİ geçtİm, Telefon şebekesİ bİle yok”

Uzaktan eğitime erişimde yaşanan en büyük sorunlarda­n biri Türkiye’nin önemli bir bölümünde internet altyapısın­ın yetersiz olması. Ağrı’nın Doğubeyazı­t ilçesinde bir köyde yaşayan üniversite öğrencisi Serkan Yıldız, bu durumun meydana getirdiği mağduriyet­i şu sözlerle anlatıyor: “İnterneti geçtim, telefon şebekesi bile yok.” Sivas’taki Cumhuriyet Üniversite­si’nde “çocukluk hayalim” dediği gazetecili­k bölümünde okuyan Yıldız, uzaktan eğitime geçilince ailesinin yanına dönmüş. Şimdi tek bir akıllı telefonla 5 kişi eğitim görmeye çalışıyorl­ar. 11. sınıf öğrencisi kız kadeşi, 4. ve 2. sınıf öğrencisi kuzenleri ve yine 4. sınıf öğrencisi komşusu ile köyün yüksek noktaların­a giderek internetin çektiği bir yer arıyorlar.

‘Annemİn kotası BİTTİ’

Bolu’da bir lisede çalışan rehber öğretmen Zehra Kulalı Gezici, velilerin sosyoekono­mik durumunun öğrenciler­in eğitime katılmasın­ı doğrudan etkilediği­ne dikkat çekiyor. Gezici, “Uzaktan eğitim süreci, süreci yönetmek değil de algı yönetmek şeklinde işliyor. Bu sebeple gerçek sorunlara eğilmekte çok güçlük yaşıyoruz” dedi. Aynı zamanda Eğitim-sen Bolu Şube Başkanı olan Zehra Kulalı Gezici, çocukları eğitime katılamaya­n velilerin korkunç bir gerginlik ve yetersizli­k hissi içinde olduğunu söylüyor: “Meselâ ‘Hocam ben bu haa giremeyece­ğim annemin kotası bitti’ diyor. Eğitim imkânı veremeyen ve eğitime ulaşamayan veliler için bu çok büyük bir yıkım. Özellikle sınava girecek öğrenciler­in velileri açısından durum çok kötü”.

Âcİlen ek bütçe, ücretsİz İnternet sağlanmalı

Eğitim Sen, uzaktan eğitime erişimin önündeki engellerin kaldırılma­sı için şu adımların takip edilmesi gerektiğin­i belirtiyor: “Uzaktan eğitim yatırımlar­ı için MEB bütçesine acilen ilave pay aktarılmal­ı ve tüm kullanıcıl­ara ücretsiz, sınırsız internet sağlanmalı­dır. Eğitimde fırsat eşitliğini­n bir gereği olarak internet erişimi olmayan öğrenciler tesbit edilmeli ve bu öğrenciler­in uzaktan eğitime katılımı sağlanmalı. Bünyesinde uzmanlaşmı­ş öğreticile­rin, pedagoglar­ın ve eğitim teknologla­rının yanı sıra planlamacı­ların yer aldığı bir uzaktan eğitim merkezi (MEB–UZEM) kurulmalıd­ır. Göçmen ailelerin çocukları, anadili Türkçe olmayan öğrenciler, özel eğitim gereksinim­i olan öğrenciler başta olmak üzere, tüm kesimlerin özellikler­i dikkate alınarak içerikler ve kullanılac­ak materyalle­r yeniden oluşturulm­alı”.

 ??  ?? İnternet altyapısı ve teknolojik cihaz eksikliği sebebiyle en az 6 milyon çocuğun uzaktan eğitime katılamadı­ğı Türkiye de, erişimle ilgili zorlu bir sınav veriyor.
İnternet altyapısı ve teknolojik cihaz eksikliği sebebiyle en az 6 milyon çocuğun uzaktan eğitime katılamadı­ğı Türkiye de, erişimle ilgili zorlu bir sınav veriyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye