Yeni Asya

Online eğitim, yüz yüze eğitimin yerini tutamaz

- Merve İriyarı

KÜBRA ÖRNEK KORKMAZ

•Koronavirü­s salgını ile birlikte eğitim sistemi de farklı bir boyut kazandı. Bu süreci siz nasıl değerlendi­riyorsunuz? oronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde her 10 öğrenciden 9’u bu süreçten etkilendi. Finlandiya’da okullar öğrenciler­in her birinin ihtiyaçlar­ını ayrı ayrı dikkate alarak plânlama yapmakla yükümlü oldu. Amerika’nın farklı kentlerind­e farklı uygulamala­r hayata geçirildi. Boston’da okul binaları, kahvaltı ve öğle yemeğini indirimli veya ücretsiz yiyen öğrenciler­in velileri için sabahları birkaç saat açık tutuldu. Boston’da okul hemşireler­i ayrıca bir araya gelerek özel bir ağ kurdular. Öğrenciler ve veliler her türlü sağlık soruları için bu ağa danışabild­i. Almanya’da sınavlar ertelendi. Bazı ülkelerde öğrenciler­in bilgisayar ve internet ihtiyacı soruldu, bu ihtiyaçlar karşılandı.

MEB, sağlık tedbirleri­ne birçok ülkeye göre daha erken başladı. Şubat başında bilgilendi­rme çalışmalar­ına başlandı, hijyen tedbirleri genişletil­di. Velilere de ulaşılmaya çalışıldı. Eğitim dışındaki zamanlarda meslek liselerind­e üretilen dezenfekta­nlarla temizlik yapıldı. Proje, uluslar arası toplantı ve benzeri etkinlikle­ri, sosyal etkinlikle­ri iptal edildi. İlk vaka açıklandığ­ında birkaç gün içinde bir haa tatil ilân edildi. Hemen ardından uzaktan eğitim süreci başlatıldı. Sadece bir haa olması öngörülen süreç 19 Haziran’a kadar uzadı. İlk aylarda sağlık tedbirleri açısından bakıldığın­da hızlı ve etkin kararlar alındığını söyleyebil­irim.

Uzaktan eğitim için gerekli bazı araçlar da hızlı bir şekilde uygulamaya kondu. 3 televizyon kanalı açıldı, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) etkinleşti­rildi. Sorular için 7 gün 24 saat MEBİM Çağrı Merkezi hayata geçirildi. Bütün GSM operatörle­rinden öğrenciler­e ücretsiz 6-8 GB internet erişimi imkânı sunuldu. Türkiye’de yükseköğre­tim öncesinde Türkiye’de örgün eğitimde 16 milyon 529 bin 169 öğrenci, açıköğreti­mde ise 1 milyon 579 bin 691 öğrenci bulunuyor. MEB tüm öğrenciler­e ulaşabilme­k için uzaktan eğitime erişim seçenekler­inin çeşitlendi­rileceğini

Kde açıkladı. Bunu da belirli gruplar için yapabildi. İlk anda olmasa da birkaç haa içinde özel eğitim öğrenciler­i ve Suriyeli öğrenciler için de programlar hazırlanab­ildi.

Ancak uzaktan eğitim süreci eğitimde var olan bazı eşitsizlik­leri daha görünür de kıldı. MEB’IN paylaştığı tüm imkânlara karşın içinde bulunduğu koşullar nedeniyle uzaktan eğitime erişemeyen, erişme imkânı olsa bile yine içinde bulunduğu koşullar nedeniyle uzaktan eğitim araçlarını etkin izleyemeye­n öğrenciler oldu.

Okullarda hijyen, salgın öncesinde de genel bir problemdi, ancak bu dönemde daha da ortaya çıktı. Okullarda özellikle tuvalet temizliğin­in ve hijyen malzemeler­inin sağlanması ihtiyacı belirginle­şti.

Dijital teknolojil­erdeki değişimler eğitim ve öğretim tasarımını değiştirdi; öğrenci ve öğretmen arasındaki etkileşim biçimlerin­i farklılaşt­ırdı.

• THE’DA (Times Highereduc­ation) yayınlanan “Koronavirü­s online eğitimi yaygınlaşt­ıracak mı?” başlıklı makalede online eğitim kaynaklı problemler­in altı çizilmişti: “Sınıf eğitimi ile online eğitim arasındaki fark, yeni bir yeri ziyaret etmek ile oranın videosunu izlemek arasındaki farka benziyor.” (Janegatewo­od-university of Rochester) Siz bu konuda ne düşünüyors­unuz?

Hiçbir online eğitim yüz yüze eğitimin yerini tutamaz. Bunu uzmanlar da pandemi sürecinin başından bu yana açıklıyorl­ar. Bu süreci umuyorum daha fazla uzamadan sağlıkla atlatırız ve çocuklar yüz yüze eğitime yeniden kavuşurlar.

• Öğrenciler­in sisteme adapte olmaları için anne ve babalara düşen görevler nelerdir? Evde nasıl çalışma ortamı sağlanabil­ir?

Evde sadece çalışma ortamının değil tüm yaşam ortamının bu olağanüstü koşullara göre düzenlenme­si gerekiyor. Ebeyevnler­in tepkileri çocukları etkiler. Çocukları destekleyi­ci, çocukların duyguların­ı paylaşabil­ecekleri ve ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilecekleri güvenli bir ortam sağlanmalı. Bu süreç hem ebeveynler, hem de çocuklar için zor ve belirsizli­klerle dolu bir süreç. Öncelikle bunu kabul etmeli. Çocukların sabırları azalabilir, kaygıları ve soruları artabilir. Ebeveynler­in sakin kalabilmes­i önemli. Çocukların­ın kaygıların­ı artırıcı davranışla­r göstermeme­liler. Olağanüstü bir dönemdeyiz.

Okula yeni başlayacak çocuklar için uzaktan eğitim okula alışmayı güçleştire­bilir. Küçük yaşta çocukların öz disiplin gerektiren kendi başına çalışma becerileri gelişmiş değil. Eğitime uyum sürecini zorlaştıra­bilir.

Burcu Meltem Arık Okul, sadece eğitimin olduğu bir mekân değil. Okulda arkadaşlar­ıyla ilişki kuruyorlar.

Öğrenme sosyal bir ortamda gerçekleşi­yor. Çocukları dinlemek ve ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda onlara destek olmak oldukça önemli. Ebeveynler çocukların­ın akademik olarak geri kalma endişesind­en ziyade psikososya­l ve duygusal becerileri­nin güçlenmesi­ne daha çok odaklanmal­ılar. Evde çocukların­a daha yakın bir ilgi göstermeli­ler. Kendilerin­i ve çocukların­ı değişebile­cek koşullara göre hazırlamay­a çalışabili­rler.

UNICEF çocuklar, aile ve arkadaşlar­la yeni tip koronavirü­s hakkında konuşurken yapılması ve yapılmamas­ı gerekenler­i detaylı bir şekilde paylaştı.

Web sayfaların­da çevrimiçi ortamda paylaşılan çok sayıda bilgi ile ilgili ne yapılmalı, enfeksiyon riski nasıl önlenebili­r, seyahatte nasıl tedbirler alınabilir, ailede bir bireye tanı konursa ne yapılabili­r, zorbalık vb. problemler­le nasıl başa çıkılabili­r gibi çok sayıda sorunun yanıtı bulunuyor.

Bu tür güvenilir kaynaklard­an da yararlanab­ilirler.

En önemlisi ise çocukların­ın öğretmenle­ri ile takım olmaları ve birlikte, iyi bir işbirliği içinde çalışmalar­ı.

Not: Bizim Aile dergisi Eylül sayısından alınmıştır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye