Yeni Asya

Abd’nin 245 yıldır bitmeyen derdi

-

ırkçılık tartışması gündemde

koronavİrü­sle çalkalanan Amerika’da gündem, siyah Amerikalı George Floyd’un polis tarafından gözaltına alınırken katledilme­siyle bir anda değişti. Ülkede günlerdir protesto gösteriler­i düzenleniy­or ve bu gösteriler sırasında zaman zaman şiddet görüntüler­i de kameralara yansıyor. Floyd’un ölüm şekli Amerika’da bir kez daha ırkçılık tartışmala­rını gündemin en üst sırasına taşıdı.

DÜNYANıN geri kalanında olduğu gibi aylardır koronavirü­süyle çalkalanan Amerika’da gündem, siyah Amerikalı George Floyd’un polis tarafından gözaltına alınırken nefessiz kalması sonucu ölmesiyle bir anda değişti. Ülkede günlerdir protesto gösteriler­i düzenleniy­or ve bu gösteriler sırasında zaman zaman şiddet görüntüler­i de kameralara yansıyor. Floyd’un ölüm şekli Amerika’da bir kez daha ırkçılık tartışmala­rını gündemin en üst sırasına taşıdı. Amerika’nın Sesi’ndeki habere göre aslında bu tartışmanı­n kökeni Amerika’nın kuruluşund­an önceye dayanıyor. Ülkenin siyah tarihi, Portekizli­ler tarafından rehin alınan 20 kadar Angolalı’nın İngiliz sömürgecil­erce o dönem İngiliz sömürgesi olan Virginia’ya 1619’da getirilmes­iyle başlıyor. Amerika’da yasalar önünde artık herkes eşit ancak uygulamada bu konuda geçmişten kaynaklana­n şüpheler hala akıllarda. George Floyd’un ölüm şekli de bu kuşkulara bir yenisini ekledi.1776 yılında kurulan ülkede, üzerinden 245 yıl geçmesine rağmen hala ırkçılık tartışmala­rı yaşanıyor. Ve bu tartışmala­r en azından yakın zamanda sona erecek gibi de görünmüyor.

 ??  ?? Ülkede günlerdir protesto gösteriler­i düzenleniy­or ve bu gösteriler sırasında zaman zaman şiddet görüntüler­i de kameralara yansıyor.
Ülkede günlerdir protesto gösteriler­i düzenleniy­or ve bu gösteriler sırasında zaman zaman şiddet görüntüler­i de kameralara yansıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye