Yeni Asya

Yargıda bu kadar zikzak olur mu?

BU kadar Farklı değerlendi­rme olmamalı

-

Başkanı İsmail Rüştü Cirit, “Yargıda aynı konuda bu kadar farklı değerlendi­rme olabilir mi? Olmaması lâzım. Beraat kararı veren mahkeme başkanı ve üyelerini kararın arkasından görevden alan Hsk’nın bu tavrı da yanlış. O zaman yargı bağımsızlı­ğına gölge düşüyor. Ben bunu önceki dönemlerde yaptığım konuşmalar­da da söyledim. ABD’LI Rahip Brunson, gazeteci Deniz Yücel ile ilgili kararları örnek verdim. Yargı bu kadar zikzak yapılmasın­ı kabul eder mi?” dedi.

Başkanı İsmail Rüştü Cirit, birtakım eleştirile­rde bulundu ve “Yargı bu kadar zikzak yapılmasın­ı kabul eder mi? Beraat kararına göre kişi serbest bırakılıyo­r. Hemen arkasından buna itiraz edilmiş. HSK da üç hâkimi hemen başka illere tayin etmiş” dedi.

En çok oy alan başkan olarak Yargıtay tarihine geçen İsmail Rüştü Cirit, 23 Mart’ta yaş haddinden emekliye ayrılacak. Cirit, Sözcü Gazetesi’nden Saygı Öztürk’ün sorularını cevapladı. Yargıdaki çelişkili kararları eleştiren Cirit, ağırlaştır­ılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıla­n eski Korgeneral Metin İyidil’in, Ankara 20. Ceza Dairesi tarafından beraat ettirilmes­i ve devamında yeniden tutuklanma­sını değerlendi­rdi.

Cirit, şunları söyledi: Yargıda aynı konuda bu kadar farklı değerlendi­rme olabilir mi? Olmaması lâzım. Beraat kararı veren mahkeme başkanı ve üyelerini kararın arkasından görevden alan Hsk’nın bu tavrı da yanlış. O zaman yargı bağımsızlı­ğına gölge düşüyor. Ben bunu önceki dönemlerde yaptığım konuşmalar­da da söyledim. ABD’LI Rahip Brunson, gazeteci Deniz Yücel ile ilgili kararları örnek verdim. Biz, bir taraan ‘Yargı bağımsız’ diyoruz, yargıda yarın daha güzel şeyler olacağını söylüyoruz. Ertesi gün bu kişiler serbest bıraktırıl­ıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Yargı, millet adına bir vekâlet yetkisini kullanıyor. Hâkimlerin, bu vekâlet görevini hiçbir şekilde başkasına vermemesi lazım geldiğini söylüyoruz.

Hâlâ devam etmekte olan bir dâvâ ile ilgili yorum yapmamız mümkün değil.

Ayrıca o dosyanın içeriğini de bilmiyorum. Dosyada bulunan delillere göre bir taraf ömür boyu ağırlaştır­ılmış hapis cezası veriyor. Bir taraf ise beraat kararı veriyor. Yargı bu kadar zikzak yapılmasın­ı kabul eder mi? Beraat kararına göre kişi serbest bırakılıyo­r. Hemen arkasından buna itiraz edilmiş. HSK da üç hâkimi hemen başka illere tayin etmiş.”

 ??  ??
 ??  ?? En çok oy alan başkan olarak Yargıtay tarihine geçen Cirit, 23 Mart’ta yaş haddinden emekliye ayrılacak.
En çok oy alan başkan olarak Yargıtay tarihine geçen Cirit, 23 Mart’ta yaş haddinden emekliye ayrılacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye