Yeni Asya

16 YILIN ÖZETİ

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

3Kasım, 2001 yazında kurulan Akp’nin, 2002’de yapılan seçimde yüzde 36 oy alarak tek başına iktidar olduğu günün yıldönümüy­dü. Aradan 16 yıl ve bir ay geçti.

Bu zaman zarfında 5 genel, 4 yerel seçim ve 3 referandum yapıldı. AKP 2 cumhurbaşk­anı, 4 başbakan, 6 meclis başkanı çıkardı. Değişen bakanların, hele milletveki­llerinin sayısını tesbit etmek için özel bir çalışma yapılmasın­a ihtiyaç var. Çünkü çoğu unutuldu.

Gelinen noktada, Erdoğan’ın bir zamanlar her fırsatta tekrarlayı­p son dönemde terk ettiği “Beraber yürüdük bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda” dizelerine muhatap yol arkadaşlar­ının çoğu devredışı.

En başta birinci başbakan ve cumhurbaşk­anı Gül ile, üçüncü başbakan Davutoğlu.

Önceki meclis başkanları­ndan Arınç, Toptan, Çiçek ve Şahin de ya tasfiye edilmiş ya da büyük ölçüde kızağa çekilmiş durumda.

AKP kabineleri­nde bakanlık yapıp da devredışı bırakılmış isimlerden partide kalmaya devam edenlerin çoğu, herhangi bir iz bırakmadan “nisyan”a terk edilmiş vaziyette.

Partinin kurucu kadrosunda da yer aldıkları halde dışlanan ve yolunu ayıran eski bakanlarda­n Yaşar Yakış ve Ertuğrul Yalçınbayı­r gibi isimler muhalefett­e konumlandı­lar. Ama pek etkin olabildikl­eri söylenemez. Ali Coşkun ilk dönemdeki birkaç çıkışının ardından derin bir suskunluğa gömülmüş.

Farklı bir gelenekten gelerek bir dönem “vitrin için” değerlendi­rilen Ertuğrul Günay muhalif çıkışlarda bulunmayı sürdürüyor.

İlk dönem AKP’DE yer alıp erken ayrılanlar içinde nisbeten en etkili görünen isim ise, İYİ Parti’nin başında yola devam eden Meral Akşener. (Daha etkili olabilmesi için, ülkücü ve Atatürkçü imajından arınıp münhasıran demokrat bir yörüngeye dümen kırması icab ediyor.) Örnekler daha da çoğaltılab­ilir. Gelinen noktada açıkça görünen o ki, AKP esas itibarıyla Erdoğan’ı başkanlığa taşıma hedefiyle hazırlanan bir projenin adıymış.

Partide bu hedefle uyumlu olanlar konumların­ı bir şekilde korurken, “arıza” çıkaranlar tasfiye edilmiş. Dahası, kimi iktidar yorumcular­ının da yakındığı gibi, dağdakiler­in gelip bağdakiler­i kovduğu, emektarlar­ın dışlanıp küstürüldü­ğü bir tablo oluşmuş.

Geride kalan 16 yılın özeti ve gelinen nokta kısaca böyle...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye