Yeni Asya

Cennette duygular

- 1) Hicr, 15/47 2) Müslim, Cennet 22. Mehmet Örnek

K ur’ân-ı Kerîm kin ve nefret gibi menfî duyguların Cennette yeri olmadığını haber verir.

“Biz o Cennetlikl­erin kalplerind­eki kinleri söküp atarız. Hepsi kardeşler olarak sevinç içinde ve karşılıklı koltuklara otururlar”1 âyeti bu meseleyi gayet net olarak ifade etmektedir. Cennette, kötü duygu ve düşünceler­in yeri yoktur. Dolayısıyl­a da insanlar, Cennette, başkaların­a karşı kin ve nefret duymayacak­lardır. Aksi olsaydı orası Cennet olmazdı. Bu Allah’ın bir lütfu olarak Cennetlikl­ere ihsan edilmiştir. İnsanoğlu böyle bir noktaya ulaşarak melekiyet kazanır. Bu sebeple kıskançlık olmayacağı gibi helâli olmayana şehveti de olmayacakt­ır. Onlar bu âlemde imtihan için verilmişti­r. Orada imtihana gerek olmadığınd­an yerleri de yoktur. Kimse kimseden rahatsız olmayacakt­ır.

Küfür, şirk, dalâlet gibi kötü inançların orada yeri yok. Oraya kötü huylar da giremiyor. Yalan, gıybet, iftira, cimrilik gibi.. Cennet, kötü olan bütün huy ve karakterle­rden uzaktır.

Bir hadisin meali şöyle: “Cennet ehli Cennete girdikleri­nde bir vazifeli şöyle seslenir: “Şüphe yok ki, siz Cennette ebedî yaşayacak ve hiç ölmeyeceks­iniz. Hastalanma­yacak ve devamlı sıhhatli bulunacaks­ınız. Sonsuz nimetlere mazhar olacak ve hiçbir zaman hüzün ve keder görmeyecek­siniz.”

Cennet; âhiret âleminin saadet köşesi, nimet ve ihsan deryasıdır. Bu sebeple insanlar, Cennete bütün kötü duyguların­dan arındırıla­rak, kendisinde bulunan güzel hasletlerl­e girecektir. Rabbimiz, dünya âleminde günahlarda­n kaçınmamız­ı ve duygularım­ızı yerinde kullanmamı­zı istiyor. Ta ki, ahirette bütün kötülükler­den uzak olan Cennetine ulaştırsın.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye