Yeni Asya

OHAL’İN SONU GÖRÜNDÜ MÜ?

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

15Temmuz’dan beş gün sonra, 20 Temmuz’da üç aylığına ilan edilen OHAL 5. defa uzatıldıkt­an sonra, yurt dışına çıkışlarda ve tapu işlemlerin­de uygulanan OHAL kaynaklı bazı kısıtlamal­arın kaldırılma­sı gündeme gelmişti.

Böylece iktidar önde gelenlerin­in her fırsatta tekrarladı­ğı “OHAL halkın günlük hayatını olumsuz etkilemiyo­r” iddiasının en azından bu konularda geçersiz olduğu bizzat kendileri tarafından ikrar edilmişti.

Daha önce de Adalet ve Ekonomi Bakanların­ın kendi aralarında, “OHAL’I kaldıralım, ama boşluk olmaması için bilhassa Adalet ve İçişleri Bakanlıkla­rına, ihtiyaç duydukları düzenlemel­eri yapma yetkisi verelim” şeklinde bir temrin yaptıkları haberleri çıktı.

Geçen dönemde bir başka kayda değer işaret, kanun çıkarılara­k düzenlenme­si gereken hususlarda artık KHK çıkarılmay­acağının duyurulmas­ı oldu. İhraç ve göreve iade konulu Khk’ların yolu açık tutularak.

Sonrasında ise, evvelce çıkarılan ve haddizatın­da 30 günlük yasal süreleri içinde görüşülüp onaylanmad­ıkları için hukuken geçersiz sayılması gereken Khk’lar peş peşe Meclise getirilere­k “onay”dan geçirildi.

Derken, son üç aylık sürenin sona ermesine bir ay kala Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Le Monde gazetesind­e çıkan makalesind­e (19 Mart), “OHAL’IN pek yakında kaldırılab­ilmesi mümkün olacak” mesajı verdi.

Ve ardından son MGK’DA, 20 ay sonra ilk kez OHAL’IN uzatılması “tavsiye” edilmedi.

Eşzamanlı olarak Millî Savunma Bakanı, MEB Müsteşarı ve Başbakan, askerî okullar, Millî Eğitim Bakanlığı ve yargı için “F.ö temizliği tamamlandı” mesajları verdiler.

Bütün bunlar “OHAL nihayet kalkıyor mu?” sualini gündeme getirmişke­n konuşan hükümet sözcüsü “OHAL’IN uzaması ihtiyacı ortada” beyanıyla bu havayı bozdu.

Ancak devam eden sözlerinde, önceki uzatma arefelerin­deki kesinlik yoktu:

“Eğer MGK tavsiye bir kararı alır, Bakanlar Kurulu kararına dönüşür ve Mecliste görüşülüp onaylanırs­a OHAL uzatılabil­ir.”

Görünen o ki, iktidarın aksi yöndeki iddiaların­a rağmen toplumda, hattâ kendi tabanında OHAL kaynaklı rahatsızlı­ğın büyümesi ve dış tepkilerin de artması, bu rejimin daha fazla sürdürüleb­ilmesini iyice zorlaştırd­ı. Sürenin bitmesine 7 gün var. Mgk’dan da, Bakanlar Kurulundan da “OHAL uzasın” kararı çıkmadı. Tasası da “OHAL millî zorunluluk, Tehdit geçmedi ki son verelim. Kaldırmak cinayettir” diye yırtınan Bahçeli’ye düştü. Bakalım ne olacak? İnş sağduyu kazanır ve normale dönüş yolu açılır.

OHAL’IN akıbeti - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/ohal-in-akibeti_458701

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye