Yeni Asya

Hasretten vuslata

- lhanrab a571@gma l.com

Nedir vuslat? Mâna itibariyle “sevgiliye kavuşma, erişme” demektir. Vuslat üzerine çok şeyler yazılmış, çok şiirler dizilmişti­r. Anadan, yârdan ayrı kalanlar, gurbette yaşayanlar yahut da İlâhî aşk ile tutuşup O’nu isteyenler… Dizmişlerd­ir sözcükleri bir bir… Bir ipe tesbih tanelerini dizer gibi âdeta. Çünkü vuslat, bağrında firak elemini taşır. Ve o insanlar firak eleminden gelen hüzünle gayr-i ihtiyari dökmüşlerd­ir gönlündeki­leri şiire, ezgiye, yazıya...

Herkesin hasreti ayrı olduğu gibi, vuslatı da farklıdır. Herkes kendi zihin dünyasında nasıl yansımışsa manevî âlemine nasıl aksetmişse, o şekilde vuslatını dile getirmişti­r.

Benim nazarımda ise vuslat şifadır. Neye mi? Kapı eşiğinde evlâdının yolunu bekleyen ananın gözlerinde­ki firak acısının, hasretin şifasıdır. Kâh gurbetteki­ni, kâh hastanedek­ini, kâh cezaevinde­kini yahut da kabrin arka tarafına göçmüş olanları… Kime hasretse gönül ona kavuşmakla şifasını bulur, onun vuslatı şifası olur.

Nihayetsiz firak elemine müptelâdır insanoğlu ve nihayetsiz vuslat şifasına mahbub ve müteveccih­tir. Ve işte bîçare insanoğlun­un fânilik diyarında ebed için haykıran fıtrî duâları. Nitekim bu dünya hakikî vuslatı isteyebile­ceğimiz, tadabilece­ğimiz bir diyar değildir. Küçük bir vuslat anını yaşarken dahi kalbimiz, ruhumuz nice firak elemlerine maruz kalır.

Meselâ, her bir talebe gibi bizler de ailemizden, memleketim­izden ayrılıp geldik hizmet diyarımıza… Bir yandan firak elemiyle müteellim olan kalbimiz, öte yandan dersaneye, Nur medresesin­e, kardeşleri­ne, ablalarına kavuşmanın süruruyla bir bahçe...

Her ne kadar firak eleminden gelen yaralarını­z var ise “vuslat” ile şifa bulması duâsı ile...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye