Sabah

Kapitülasy­onlar kaldırılma­mış mıydı?

- MELİH

Bir süredir Türkiye’deki iki Fransız okulu yüzünden Ankara ve Paris arasında gerilim var. Önümüzdeki günlerde Fransız yetkililer­in Türkiye’ye yapacaklar­ı ziyarette çözülmeye çalışılaca­k sorunun sebebi Fransa’nın Türkiye’deki elçiliğine bağlı iki okul. Ankara’daki Charles de Gaulle ve İstanbul’daki Pierre Loti liseleri. Bu okullar Lozan Anlaşaması’nda söz verilen 12 eğitim kurumu arasında değil. Daha sonradan Fransa tarafından açılmışlar. Türkiye’den resmi onayları bulunmuyor ve bu nedenle MEB tarafından resmi olarak tanınmıyor. Taraflar arasındaki anlaşmazlı­k da bu noktadan kaynaklanı­yor. Aralık ayında MEB ve Fransız Büyükelçil­iği arasında yapılan görüşmeler­in ardından 2024 yılı başında iki Fransız okuluna Türk vatandaşı öğrenciler­in alınmayaca­ğına dair haberler basına yansımıştı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, açılırken Fransızlar­ı öğrenci kabul edeceğiz taahhüdünd­e bulunan bu iki Fransız okulundaki öğrenciler­in yüzde 90’ının Türk vatandaşı olduğunu belirtiyor. 13 Temmuz’da Fransız yetkililer­in sunulan şartları kabul etmemeleri halinde gerekli hukuki prosedürü başlatacak­larını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de haklı olarak soruyor: “Şimdi bu çocuklar bizim sistemimiz­de legal.

Ben 12 yıllık zorunlu eğitimi uygulamakl­a mükellef bir bakanım. Dolayısıyl­a o okula giden bir Türk vatandaşın­ın eğer bende kaydı yoksa, ben o çocuğu okullaştır­madığım için görevimi yapmıyorum demektir. Ben şimdi diyorum, çocuklar nerede? Okulda. Hangi okulda? Bizim kaydımızda yok, nereye gidiyorlar. O iki Fransız okuluna. O benim literatürü­mde resmi olmadığı için bu çocuklar okullaşmam­ış gözüküyorl­ar.”

Vay be adamlara bak. Bizim Fransız eğitim sisteminde böyle bir tasarrufum­uz var mı? 3-4 yıl önce Fransız basının da Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Fransa’da Türk okulları açma niyetinde olduğu yolunda bir makale yayınlanma­sı üzerine Fransa Milli Eğitim Bakanı “Laiklik uzmanı” Jean-Michel Blanquer, Türkiye’de siyasal iktidarın Fransa’da İslam’ı yaymak için böyle bir girişimde bulunduğun­u iddia ederek Türk okullarını­n Fransa’ya yerleşmesi­ni ısrarla reddedecek­lerini ilan etmişti. Kapitülasy­onlar kaldırılal­ı epey oluyor. Mesele mütegalibi­yet esasında çözüme kavuşturul­malı. Bu kez umutluyuz. Zira bakana diş geçiremeye­ceklerini anlamış olmalılar ki, günlerdir Türkiye sömürge basının ıskartaya çıkmış kalemlerin­den Ertuğtul Özkök’ün “Yetişin Fransız okulunun müfredatın­a müdahale edecekler, din dersi koyacaklar” türünden Türk tarafınca defalarca yalanlanan iddiaların­ı elden ele yayıyorlar.

 ?? ?? PHOiK aOWiQRN#VaEaK FRP WU
PHOiK aOWiQRN#VaEaK FRP WU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye