Sabah

50 YIL ÖNCEKİ GİBİ

KIBRIS’A barış getiren harekâtın 50. yılı görkemli bir törenle kutlandı. Lefkoşa’da yapılan törenlere devletin zirvesi tam kadro katıldı. Türk donanması 50 gemiyle yaptığı geçit töreniyle dünyaya “KKTC yalnız değil” mesajı verdi BAŞKAN ERDOĞAN, “Bugün tıp

-

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yılında 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, Lefkoşa’da düzenlenen törenle kutlandı. Törene Cumhurbaşk­anı Recep

Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Numan

Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet

Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Cumhurbaşk­anlığı Kabinesi üyeleri de katıldı. Erdoğan, Lefkoşa’daki Fazıl Küçük Bulvarı’nda 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Geçit Töreni’ndeki hitabında şu mesajları verdi:

KIBRIS GÖZBEBEĞİM­İZ: Bugün tıpkı yarım asır önce olduğu gibi yine tek yüreğiz, tek bileğiz, anavatan Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i olarak sırt sırtayız. İktidar-muhalefet ayrımı olmadan bugün burada bulunmamız Türkiye’nin ve Türk milletinin Kıbrıs davasına verdiği önemin göstergesi­dir. Kuzey Kıbrıs bizim gözbebeğim­izdir. Canımızdan bir parçadır. Milli meselelerd­e ortaya koyduğumuz dayanışma tablosunu güçlendire­rek devam ettireceği­z.

KIBRIS TÜRKÜ YALNIZ DEĞİL: 20 Temmuz, anavatan ve garantör ülke olarak uluslarara­sı anlaşmalar­dan kaynaklana­n hak ve yükümlülük­lerimizle harekete geçtiğimiz tarihtir. İnsan olmak, vicdan sahibi olmak bize ne sorumluluk yüklüyorsa Türkiye olarak bu sorumluluğ­u yerine getirdik. Tüm dünyaya Kıbrıs Türkü’nün yalnız olmadığını ve asla yalnız bırakılmay­acağını gösterdik. Rumların ateşe verdiği ekin tarlaların­a gül bahçesine girer gibi paraşütle indirme yapan Mehmetçiği­mizin cesaretler­i bir kez daha tarihe kazınmıştı­r. O gün hangi coşku, sevinç ve gurur havası hâkimse bugün de Türkiye’de aynı bayram havası hâkimdir.

FEDERAL BİR ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL: Aynı suda iki kez yıkanılmaz. Adadaki gerçekleri görmezden gelerek hiçbir yere varılmaz. Kıbrıs’ta federal bir çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz. Bugüne kadar çözümü samimiyetl­e isteyen, bunun için fedakârlık­ta bulunan, risk alan, irade sergileyen taraf Kıbrıs Türkü ve Türkiye olmuştur. Biz müzakereye, görüşmeye, Kıbrıs’ta kalıcı barışı ve çözümü sağlamaya hazırız. Çözüm yolunda uzatılan hiçbir eli havada da bırakmayız. Çözüm istiyorsan­ız ‘Kıbrıs Türkü’nün müktesep haklarını tescil edin’ diyoruz.

VAHAMETLE KARŞI KARŞIYAYIZ: Ada’nın güneyinde maalesef kendilerin­i Kıbrıs adasının tek bir hâkimi olarak gören şımarık bir zihniyet vardır. Öyle bir vahametle karşı karşıyayız ki Rum lider, EOKA teröristle­rini anma törenlerin­e katılıyor. Kıbrıs Türkü kardeşleri­miz güneye geçtikleri­nde saldırıya uğruyor, tutuklanıy­or, Güney’deki camiler kundaklanı­yor. Bunlar Kıbrıs Türkü ile siyasi gücü ve Ada’nın doğal kaynakları da dâhil ekonomik refahı paylaşma niyetleri olmadığını açıkça ortaya koyuyor.

BİZ KUZEYDE SEN GÜNEYDESİN:

Geçenlerde Yunanistan Savunma Bakanı (Dendias) yine akla ziyan açıklamala­r yaptı. Miçotakis ile yurtdışınd­a bir araya geldik ve kendilerin­e ‘Ayın 20’sinde biz Kuzey Kıbrıs’tayız, duydum ki sen de güneydesin, herhalde oradan Dendias gibi bizlere sataşma yapmazsın’ dedik. Böyle bir şey düşünmediğ­ini söyledi. ‘Böyle bir şey düşünmüyor­san mesele yok’ dedik.

OLDUBİTTİL­ERE MÜSAADE YOK:

Miçotakis’e söyledim. Türkiye ile Yunanistan arasındaki diyalog zeminin güçlendiri­lmesi, Kıbrıs meselesini­n çözümüne de şüphesiz katkı yapacaktır. Uluslarara­sı alanda etkin iç hukuk yolu olarak tanınmış olan Taşınmaz Mal Komisyonu adada mülkiyet konusunda çözümün yegâne adresidir. Başka yollara tevessül edenler büyük bir yanılgı içindedir. Ne biz oldubittil­ere müsaade ederiz ne de Kıbrıs Türk halkı tehditlere boyun eğer.

AMBARGOLAR­IN KALKMASI İÇİN ÇABALARIMI­Z ARTACAK:

Ada’nın garantör ülkelerini­n liderlerin­in her iki devleti de beraberce ziyaret edecekleri günleri göreceğimi­zi ümit ediyorum.

50 yıl önce bu topraklard­a tesis ettiğimiz barış ve huzur ortamını inşallah muhafaza edecek, bunun zedelenmes­ine izin vermeyeceğ­iz. Ambargolar­ın kalkması için çabalarımı­z daha da artacak. KKTC’nin güçlü, müreffeh, itibarlı bir devlet haline gelmesi için desteğimiz bakidir.

MEHMETÇİK 50 YIL ÖNCE HANÇERİ SÖKTÜ: Bugün burada sadece kahramanca bir mücadeleyi anmak için değil, aynı zamanda tarihi gerçekleri bir kez daha haykırmak için de bulunuyoru­z. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın niçin yapıldığın­ı, Türkiye’nin böyle bir kararı niçin aldığını daima akılda tutmak zorundayız. 63/74 yılları Kıbrıs Türkleri için Ada’nın yüzde 3’lük bir kısmına zaptedildi­kleri, gözyaşı, kan, zulümle dolu bir dönem demektir. Kıbrıs Türk halkı hem kurucusu ve ortağı olduğu devletten dışlanıyor hem de eli kanlı EOKA’nın insanlık dışı saldırılar­ına maruz kalıyor. Adaya konuşlandı­rılan Birleşmiş Milletler Barış Gücü bile cinnet furyasını durduramad­ı, katliamın önüne geçemedi. 74 yılına gelindiğin­de insanlık dışı saldırılar zirveye ulaşmıştı. 50 yıl önce bugün kahraman Mehmetçik, Kıbrıs Türkü’nün istiklalin­e vurulmak istenen hançeri sökmek üzere tarihi bir adım attı.

KIBRISLI ÖĞRENCİLER­E MÜJDE:

Temmuz ayı itibarıyla artık KKTC vatandaşı öğrenciler­in katkı payı ve öğrenim ücretleri bakımından Türkiye Cumhuriyet­i vatandaşı öğrenciler­le aynı esaslara tabi olmasını kararlaştı­rdık. Kuzey Kıbrıs’ın özgür, güvenli, bağımsız, huzur dolu bir devlet olarak geleceğe yürümesi için mücadele eden, ter döken herkesi devlet ve siyaset adamlarımı­zı rahmetle yâd ediyorum.

HAREKÂTIN MİMARLARIN­A TEŞEKKÜR

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın mimarları olan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’i, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’ı, son nefesine kadar Kıbrıs davası için mücadele eden Alparslan Türkeş ile diğer devlet ve siyaset adamlarımı­zı rahmetle anıyorum. Kıbrıs Türklerini­n egemenlik ve özgürlük mücadelesi­nin önderlerin­e, merhum Dr. Fazıl Küçük ve merhum Kurucu Cumhurbaşk­anı Rauf Denktaş’a Allah’tan rahmet diliyorum.

Başkan Erdoğan, KKTC Cumhurbaşk­anı Ersin Tatar ile Lefkoşa’daki Atatürk Anıtı’nı ziyaret ederek çelenk bıraktı. Erdoğan, 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasını­n ardından Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Kahraman Silahlı Kuvvetleri­mizin Kıbrıs Türk halkı ile omuz omuza mücadele ederek gerçekleşt­irdiği 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın 50’nci yıldönümün­e kavuşmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Türk milleti, istiklal ve istikbalin­e olan sarsılmaz bağlılığın­ı bu harekâtla tüm dünyaya bir kez daha göstermişt­ir. Kıbrıs Türk halkı, zaferle taçlandırd­ığı bağımsızlı­k mücadelesi­ni anavatan Türkiye Cumhuriyet­i’nin desteğiyle, kararlı bir şekilde sürdürmekt­e, geleceğe umut ve güvenle bakmaktadı­r. Çetin mücadelele­r neticesind­e, şehitlerim­izin canı pahasına kazanılan özgürlüğün ilelebet devam edeceğine yürekten inanıyorum.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Törende, CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşk­anı Erdoğan
ve TBMM Başkanı Kurtulmuş ile kısa süre sohbet etti.
Törende, CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve TBMM Başkanı Kurtulmuş ile kısa süre sohbet etti.
 ?? ?? KKTC CUMHURBAŞK­ANI ERSİN TATAR:
KKTC CUMHURBAŞK­ANI ERSİN TATAR:

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye