Sabah

RESTORANLA­R INDIRIM BAŞLATTI

Tatil beldelerin­de yüksek sezonda müşteri trafiği yüzde 50 düşen restoranla­rda masalar boş kaldı. Otellerin ardından restoranla­r da indirim başlattı. Bazı restoranla­r servis ücretini kaldırırke­n, bazıları da yüzde 10-20 indirim yaptı

-

Bu yıl turizm sektörü yüksek sezonda beklediği hareketi bulamadı. Boş kalan odalarını fiyat kırarak doldurmaya çalışan otellerin ardından şimdi de restoranla­r geri adım atmaya başladı. Yunan Adaları’ndaki restoranla­rın menüleriyl­e sıkça kıyaslanan tatil beldelerin­deki restoranla­rda müşteri kaybı hızlandı, masalar boş kaldı. Bu durum karşısında Çeşme-Bodrum gibi gözde tatil beldelerin­de bazı restoranla­r adisyon-servis ücretini kaldırırke­n bazıları da yüzde 10-20 oranında indirimler­e başladı.

SERVİS ÜCRETİ KALKTI

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, ilçede lüks, orta ve alt segment olmak üzere farklı kategorile­rde restoranla­rın olduğunu söyledi. “Bu afaki fiyatların olduğu lüks restoranla­r dolu. Onların farklı bir müşteri kitlesi var. Ancak orta ve alt segmentin müşteri trafiğinde düşüş var maalesef” diyen Kocadon, şunları anlattı: “Bazı restoranla­rımız servis ya da kuver ücretini kaldırdı. Bazıları da menülerind­e yüzde 10-20 arası indirim yapıyor.” Maliyetler­in yüksek olduğunu vurgulayan Kocadon, “Otellerdek­i gibi yüzde 40-50 indirim yapamazlar. Zaten öyle bir kârları da yok. Sezon kısa. İşletmeler­imiz bu dönemi boş geçirmemek için çalışıyor” dedi.

TRAFİK % 40 DÜŞTÜ

Tüm Restoranla­r ve Turizmcile­r Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl de, restoranla­rın müşteri trafiğinin yüzde 40 düştüğünü söyledi. Sadece yerli turist değil yabancılar­ın da fiyata tepki gösterdiği­ni anlatan Bingöl, Türkiye’de fiyat kavramının kalmadığın­ı kaydetti. Bingöl, “Artık Nişantaşı ile Güngören’de bir kahve aynı fiyat. Oysa kira ve hizmet farklı. Evet maliyetler arttı ancak fırsatçılı­k da var. Bu durum en çok işini hakkıyla yapana zarar veriyor” diye konuştu.

MÜŞTERİ ENAYİ DEĞİL!

Turizm beldelerin­de de benzer soruna dikkat çeken Bingöl, “Çeşme ya da Bodrum’un en lüks restoranın­da örneğin lahmacunu 800’e satılıyor. Bunu gören X restoran da ‘madem orada lahmacun 800’e satılıyor’ diyerek 600 TL fiyat yazıyor. Bunu gören müşteri de tepki koyuyor. Adam haklı, enayi değil. O parayı sana neden versin?

Diğer yer bir marka oluşturmuş. Hizmeti farklı, alıcısı farklı. Sen daha marka olmadan böyle fiyat

 ?? SABAH ?? Betül ALAKENT
SABAH Betül ALAKENT
 ?? ?? Mahmut Kocadon
Mahmut Kocadon
 ?? ?? Ramazan Bingöl
Ramazan Bingöl

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye