Sabah

PARTI MECLISI IÇIN KILIÇLAR ÇEKILDI

CHP’DE CUMHURBAşK­ANı ADAYLığı IçIN PARTI MECLISI (PM) KARARı GEREKIYOR. CHP LIDERI ÖZEL’IN SON DöNEMDE CUMHURBAşK­ANLığı ADAYLığA AçıK KAPı BıRAKAN çELIşKILI SöZLERI, Iç çEKIşMEYI KöRüKLEDI

-

CHP’de cumhurbaşk­anı adaylığı için iç çekişme, sessiz ve derinden devam ediyor. Bu konuda geri adım atmaya niyeti olmayan İmamoğlu, Türkiye Belediyele­r Birliği Başkanlığı’nı da kazanarak bir ayağını başkente atmış ve genel merkez üzerindeki hâkimiyeti­ni pekiştirmi­şti. İmamoğlu’nun da desteğiyle genel başkanlık koltuğuna oturan Özgür Özel’in son aylarda cumhurbaşk­anı adaylığına yönelik açık kapı bırakan çelişkili sözleri, İstanbul kanadını harekete geçirdi.

PM’DE 3’LÜ ÇEKİŞME

CHP’de cumhurbaşk­anı adaylığı için 60 kişilik PM’nin onayı gerekiyor. PM’de hâlihazırd­a İmamoğlu tarafından oluşturula­n 15 kişilik İstanbul grubu yer alıyor. 8 üye ise eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğ­lu destekçisi olarak dikkat çekiyor. PM’deki çoğunluğu elinde tutan Özgür Özel’in, cumhurbaşk­anı adayını belirleme sürecinde de”‘karar mercii” olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Adaylık konusunda herhangi bir engele takılmak istemeyen İmamoğlu’nun PM’deki bu dengeyi lehine çevirmek için eylül ayında yapılması öngörülen tüzük kurultayın­ı gözüne kestirdiği iddia ediliyor.

Tüzük kurultayın­ın seçimli kurultaya dönüşebilm­esi için delegelerd­en yüzde 50+1 oranında imza toplanması gerekiyor. İmamoğlu’ndan bağımsız olarak Kılıçdaroğ­lu kanadının da genel başkanlık seçimi için imza kampanyası­nı şimdiden başlattığı biliniyor. İmamoğlu’nun ise genel başkanlıkt­an ziyade ‘yalnızca PM için’ seçim talebinde bulunabile­ceği öne sürülüyor. Önce tüzük kurultayın­ı seçimli hale çevirip ardından PM’yi çoğunluğu ele geçirecek şekilde dizayn etmek isteyen İmamoğlu, cumhurbaşk­anı adaylığını da bu yolla garantiye almak istiyor.

GENEL MERKEZDE PANİK

Kılıçdaroğ­lu kanadının genel başkanlık için, İmamoğlu cephesinin PM için pusuya yattığı bugünlerde genel merkez, tüzük kurultayı konusunda geri adım atmaya hazırlanıy­or. Bilgilere göre tüzük kurultayı şu aşamada riskli görüldüğü için erteleme kararı daha ağır basıyor. Erteleme kararı alınsa dahi cumhurbaşk­anlığı seçimine kadar yapılması zorunlu olan ilk kurultayda PM’nin yeniden dizaynı konusunda sert bir mücadeleni­n yaşanmasın­a kesin gözüyle bakılıyor.

 ?? ?? Murathan YILDIRIM
A1KARA
Murathan YILDIRIM A1KARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye