Sabah

Ecnebileri­n Türkiye’de güvendiği gazetecile­r

-

hlkesinin benzersiz konumuyla Cumhurbaşk­anı ERDOğAN’ın etki alanı kıtalar boyunca yayılıyor. Peki Afrika’daki amacı ne?

2005 yılı TürkiyeAfr­ika ilişkileri­nde bir dönüm noktası oldu. O dönem Türkiye’nin Afrika’da 12 elçiliği vardı. Bugün 44 ELçILIğI ve kıta üzerinde hizmet veren Türk Hava Yolları’nın 5 ROTASı var.

20 yıldan bu yana Ankara hızlı bir şekilde kıtadaki ticaret, insani yardım, eğitim ve diplomasi bağlantıla­rını genişletti...

Türkiye, Afrika ülkelerine küresel süper güçlerden farklı olarak çEKICI BIR YUMUşAK Güç alternatif­i sunuyor. Kendini sömürgeci geçmişi olmayan bir ülke olarak konumlandı­rıp bölgede artan Fransız karşıtı duyarlılık­tan faydalanıy­or. Türkiye’nin coğrafi pozisyonu bu etkiye katkıda bulunuyor.

Türkiye; Cezayir, Mali, Çad, Sudan, Gine, Burkina Faso, Nijer ve Gabon’da ASKERI VARLığıNı artırdı. Kıtadaki DIPLO MATIK AğıNı güçlendird­i.

Türkiye’nin Somali ile ilişkisi TürkiyeAfr­ika bağlarında tartışması­z en önemlisi. Erdoğan 2011’de kimsenin uğramadığı Mogadişu’yu ziyaret eden Afrikalı olmayan ilk lider oldu. O zamandan beri Ankara en geniş DENIZAşıRı ASKERI üSSüNü orada açtı. Afrika ülkeleri, silahlı gruplarla savaşmak için TüRK YAPıMı INSANSıZ HAVA ARAçLARıNı satın alıyor.

Erdoğan’ın Türkiye’yi ikinci yüzyıla

A/7,N2. götürürken karşısında­ki zorluk, Batılı ortakların­ı dengelemek ve Afrika’da istikrarlı güç olma durumunu devam ettirerek etkisini sürdürmek olacak.

Evet, ben de yıllardır benzer cümleler kuruyorum ama yukarıdaki analiz BBC’den ESTHER KAHUMBI’den alıntı.

BBC’nin bu analize yer verme sebebi, elbette Türkiye’yi takdir etmek değil, “tehlikeye” dikkat çekmek. Zira pandemide, Ukrayna krizinde ve Gazze soykırımın­da KIMIN DüDüğüNü çALDığı iyot gibi açığa çıktı.

Aşağıdaki satırlar ise BBC’nin fotoğrafın­ı çektiği Türkiye-Afrika ilişkileri­ne dair Türkiye’deki bir gazetecini­n yorumu

“Somali hükümeti paraları ödeyemez duruma düşünce, buradan Somali’ye yardım yapılıyor. Somali o paralarla

Türk işadamları­nın paralarını ödüyor.”

Sığlık mı, Erdoğanafo­bia mı dersiniz bilmiyorum... Ama Çin’in imtiyazlar için karşılıksı­z krediler dağıttığı, ABD’nin, Rusya’nın tulumbaya can suyu misali para akıttığı Afrika’da Türkiye’nin önündeki engellerde­n biri de bu “SöMüRGE AYDıNı” kafası.

İngiliz kurumları Türk medyasına “güvenilirl­ik” karnesi dağıtırken neden bu öRGüTLü CEHALETIN ekranların­ı, köşelerini tuttuğu yayın organların­a notta bonkör davranıyor sanıyorsun­uz?

Bana güvenecek değiller ya.

 ?? ??
 ?? ?? Ý
melih altinok#sabah com tr
Ý melih altinok#sabah com tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye