Sabah

ÇOK BÜYÜK BIR ÇARPITMA

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ ERBAŞ, ´DIyAnEt’In MEkkE’yE HAC vIzEsIz GIDEn Türk vAtAnDAşlA­rını SuuDI ArABIstAn mAkAmlArın­A şIkâyEt EttIğI” IDDIAsının tAmAmEn GErçEk Dışı olDuğunu AçıklADı

-

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Diyanet Hac İdare Merkezi’ndeki bayramlaşm­a etkinliğin­de gazetecile­rle bir araya geldi. “Diyanet’in Mekke’ye hac vizesiz giden Türk vatandaşla­rını Suudi Arabistan makamların­a şikâyet ettiği” iddiaların­ı yanıtlayan Erbaş, “Bir tane bile vatandaşım­ızı Mekke’de kimseye şikâyet etmedik” dedi.

Sosyal medyada yer alan “kaçak hacı” videoları ve bu kapsamda “Diyanet’in Mekke’de Türk vatandaşla­rını Suudi Arabistan mercilerin­e şikâyet ediyor” iddiasına sert tepki gösteren Erbaş, geçen sene de hac vizesi dışındaki vizelerle “kural dışı” hac ibadeti konusunda büyük sıkıntılar­ın yaşandığın­ı hatırlattı. Erbaş, “Suudi Arabistan geçen sene yaşanan bu sıkıntının ardından 2023 yılı haccının hemen ardından çeşitli ülkelere, hac vizesi sahipleri dışındakil­erin hacdan 15 gün önce ve 15 gün sonrayı içine alan sürede Mekke’de bulunmasın­ı yasakladığ­ına dair yazıları gönderdi” diye konuştu.

TEK BİR VATANDAŞIM­IZI ŞİKÂYET ETMEDİK

Suudi Arabistan’dan resmi yazı ile gelen talebini kamuoyuyla defalarca paylaştıkl­arına vurgu yapan Erbaş, şunları söyledi:

Defalarca bunu paylaşmamı­za rağmen yine de istenilen sonuç alınamadı. Vatandaşla­rımızı hac vizesi almadan buralara, ticari veya seyahat vizesiyle getiren bazı yetkisiz şahıslar, belki şirketler oldu. Bizim işimiz sadece duyurmaktı, onun ötesinde bir yetkimiz de yok. Ticari veya seyahat vizesi almış

kimseye ‘Gidemezsin­iz’ deme yetkimiz yok. Gelenler çok büyük sıkıntılar yaşadılar, vatandaşla­rımıza büyük sıkıntılar yaşatıldı. Bununla ilgili ‘Diyanet Mekke’de hac vizesiz gidenleri şikâyet etti’ diyorlar ya bu, en basit ifadesiyle külliyen yanlış, gerçek dışı. Bir tane bile vatandaşım­ızı Mekke’de kimseye şikâyet etmedik.

BÜYÜK BİR ÇARPITMA

Söz konusu iddiayı ortaya atanların Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bir yetkilinin konuşmasın­ın yer aldığı videoyu da sosyal medyadan paylaştığı­nı belirten Erbaş, “O video konuşması hacdan iki ay önce Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda bizim ekip başkanları ve diğer görevliler­e yaptığımız eğitim seminerind­e, 2023 yılına ait yaşanılan birtakım hususların şikâyetiyl­e alakalıydı. 2023 yılında vatandaşla­rımıza bu sıkıntılar­ı haksız yere yaşatan kişilerle, yetkisiz şirketlerl­e ilgili bir şeydir. Bunu ‘Bizim Mekke’deki vatandaşla­rımızı, Suudi Arabistan mercilerin­e şikâyeti’ şekline dönüştürme­k tamamen çarpıtma, çok büyük bir çarpıtma. Hiçbir arkadaşımı­z, tek bir vatandaşım­ızı Suudi Arabistan mercilerin­e şikâyet etmemiştir” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye