Sabah

CHP... ‘Özel strateji’ Bu maya tutar mı?

- MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

Özgür Özel’in genel başkan olması ile başlayan, CHP’nin klasik kalıpların­ı aşan bir süreç var. Özel, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ı ve cumhurbaşk­anlığı makamını doğrudan hedef almayacağı­nı söyleyen ama AK Parti’ye ve Hükümet politikala­rına sert muhalefet edeceğini ilân eden aktör konumunda.

Halihazırd­a... CHP’nin siyasal kredi ile kazandığı seçmeni elde tutma ve daha geniş tabana açılma arayışının, iyi ambalajlan­mış bir özeti ile karşı karşıyayız.

İdeolojik kamplara sıkışmak veya toplumsal kırılmalar­a takılmak yerine esnek politik yaklaşımla­r sergilemek hiç de fena fikir değil. Bilindik CHP söylemini ve yöntemini arka plâna iten, farklı toplum kesimlerin­in temel meseleleri­ne odaklanmay­ı önceleyen bu model gerek muhalefet gerekse iktidar için yeni bir durumu ifade ediyor.

Örneğin CHP’nin, “emekliler, atana mayan öğretmenle­r ya da asgari ücret liler” üzerine kurulu kitlesel miting düzenleme kararı artı ve eksi yönleri ile analiz edilmeye değer.

Özel metodoloji­si açısından bakar sak...

■ Belirli toplumsal grupları merkeze alan girişimler, “dünya görüşüne, mem lekete, meşrebe, eğitim düzeyine” göre ayrışabile­n insanları bir ortak paydada buluşturab­ilir.

CHP’nin dünden bugüne güvensizli­k üreten faktörleri­ni bir süre baskılayab­ilir.

■ Kamuoyunda karşılık bulacağı umulan politik açılımlar, -şu ya da bu ölçüdeHükü­met tarafından hayata geçirilirs­e CHP kanadı, konjonktür­el hasılattan siyasi payını alabilir.

Bu ve benzeri başlıkları çoğaltmak tabii ki mümkün...

Manzaraya, AK Parti ile en az bir defa yolu kesişmiş, şu an kırıklık yaşayan seçmen gözüyle bakarsak...

■ CHP mitingleri, katılımcı profili ile dar kalıplara oturabilir. Yani toplumun değişik katmanları, CHP’nin ne yapmak istediğini anlayana kadar mesafeli durabilir.

■ Bir problemi çözmek ile o problemi araçsallaş­tırmak arasındaki kritik eşik ise seçmenin duyarlılık­larını manipüle etme çabası olarak yorumlanab­ilir.

■ CHP markası altındaki mitingler, marjinal örgütler ve müzahir unsurların arenasına dönüşebili­r veya seçmen hassasiyet­inin kısa vadeli siyasal çıkarlar için kullanıldı­ğı kanaati yerleşebil­ir.

“Milletin derdini dillendire­n parti algısı”,

Elbette...

Muhalefeti­n, demokratik siyaset adına hareketlen­mesi, partiler arasındaki rekabeti artırır. Demokratik yarışın kazananı da halk olur.

Bütün bu gelişmeler karşısında... İktidar partisi ve Kabine; CHP’deki kıpırdanış­ı anlamlandı­rma, geçici olup olmadığını değerlendi­rme aşamasıyla birlikte iç muhasebesi­ni de tamamlayıp, karşı politik hamlelerin­i sahaya sürecektir.

Durum öylesine ilginç ki...

■ Bir yanda sandığa gitmeyen veya mesaj vermek için başka partiye oy atan AK Parti seçmeni...

■ Diğer yanda, emanet oylarla yerel seçim birincisi çıkan CHP...

■ AK Parti için seçmenine yeniden erişme çabası,

■ CHP için şartların getirdiği seçmeni elde tutma mücadelesi...

Siyasal pozisyonla­rın başarı şansı na gelince...

■ AK Parti için... Yenilenme ve değişim beklentisi­ni tam olarak karşılama, yeni sosyolojiy­e uyum, bölgesel ve küresel riskleri okuma ve politika geliştirme becerisi test edilecek. AK Parti bakımından önemli ve öncelikli olan husus, seçmenle gönül birlikteli­ğini yeniden inşa etme ve gelecek tasavvurun­da ortaklaşma­ktan geçiyor. Bu zeminin üstüne; ekonomik iyileşme, yeni anayasa, yargı reformu, genç politikala­r birer kat olarak çıkılabili­r.

■ CHP’nin kaderini ise seçim rüzgârının ne kadar devam edeceği, şu an bastırılan parti içi ve parti dışı aktörlerin idaresi, belediyele­rdeki akrabacılı­k akımına eklenmesi muhtemel ihale kardeşliği­nin maliyeti ve bir iki yıla kalmaz tetiklenec­ek erken seçim senaryosun­un oyuncuları belirleyec­ek.

S0S O0 ya] 1 ·ye J|nder. (1. 0 T/)

1 Iacebook.com okanmuderr­isoJlu

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye