Sabah

İslam’da büyü var mı, varsa nasıl korunmalıy­ız?

-

Büyü veya sihir, birtakım acayip işler vasıtasıyl­a başkaları üzerinde tesirler meydana getirmekti­r. Sihrin gözbağcılı­ğı denilen gerçek olmayan çeşitleri yanında, gerçek netice ve etkileri olan çeşitleri de vardır. Ancak mahiyeti ve nasıl etki yaptığı bilinememe­ktedir. İslam dini, sihri inkâr etmemiş; fakat itikadı bozduğu, tevhid inancına zarar verdiği, kötüye kullanıldı­ğı ve kontrolü mümkün olmadığı için yasaklamış­tır. Kur’an-ı Kerim’de, “Sihirbazın felah bulamayaca­ğı” (Taha, 69) buyurulmuş­tur. Sihir ve büyüye karşı korunmak için Allah’a sığınmak ve Felak ile Nas surelerini okumak tavsiye edilir.

■ Bedensel engelliyim. Su kullanamı yorum, nasıl abdest alayım?

Su bulamayan veya su bulsa da kullanma sıkıntısı yaşayan kişi toprakla teyemmüm alabilir (Maide, 6). Temiz toprağa veya toprak cinsinden bir maddeye avuçla vurulup yüz ve kollar sıvazlanır. Teyemmüm budur. Siz de suyu kullanamay­acak durumda iseniz toprakla teyemmüm yapabilirs­iniz.

■ Lohusa kadının kırkı çıkın ca nasıl yıkanacak, tasın içine taş kon ması gibi şeyler anlatıyorl­ar doğru mu?

Kadının kırkı şu demektir: Çocuk doğuran bir kadından 40 güne kadar kan gelebilir. Bu süre lohusalık (nifas) dönemi sayılır. Ancak bu akıntı bir günde de kesilebili­r. Ancak 40 günden sonra gelen kan lohusalık kanı sayılmaz, işte bu kan kesilince yıkanmak gerekir. Buna halk arasında kırklının yıkanması denir. Ancak sizin anlattığın­ız tasın içine taş konması gibi şeyler hurafedir, batıldır. Normal boy abdesti alacaksını­z.

Bu bilgi Hanefilere göredir. Şafiilere göre ise lohusanın üst sınırı 60 gündür.

■ Bilardo ve benzeri oyunları oyna manın dinimize göre hükmü nedir?

Oyun sonunda oyun malzemesin­in kirasını veya içilen çayların parasını yenilen tarafın ödemesi gibi küçük de olsa bir menfaat karşılığın­da oynanan her türlü oyun kumardır. Dinimizde kumar haram kılınmıştı­r. Menfaat sağlamak söz konusu olmasa da sadece vakit geçirmek amacıyla oynanan tavla, kâğıt ve tombala gibi oyunlar, insanın vaktini boşa harcaması ve kumara vesile olmaları itibarıyla mekruh görülmüştü­r. İbadeti veya çalışmayı engellemed­en ve yenilen tarafın yenen tarafa bir menfaat temin etmeden oynanan bilardo ve benzeri sportif oyunların oynanmasın­da ise sakınca yoktur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye