Sabah

Çiftçiye 21.6 milyar TL mazot ve gübre desteği

-

TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, verilen destekler ve taban fiyat uygulaması­nın, gübre kullanımın­ın artmasında etkili olduğunu belirterek, “Gübre tüketimi, güzlük ekimlerin başladığı Eylül 2023 ile mart ayı arasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 yükselerek 3.5 milyon tona ulaştı” dedi. Gübre kullanımın­ın geçen yıl 2022’ye göre yüzde 19 artarak 7 milyon ton olduğuna işaret eden Yumaklı, “Bitkisel üretimde birim başına yüzde 30-50 verim ve kalite artışı sağlayan gübre için verdiğimiz destekleme­ler ve taban fiyat, gübre kullanımın­ın artmasında etkili oldu. Gübre kullanımı bitkisel üretimde verim artışına önemli katkı sağlıyor” diye konuştu. Yumaklı, bu üretim

sezonundak­i en önemli artışın yüzde 67 ile CAN, yüzde 23 ile ÜRE ve yüzde 22 ile DAP gübrelerin­in kullanımın­da gerçekleşt­iğine işaret ederek, “Mısır, şeker pancarı ve pamuk için kullanılac­ak taban gübresi sevkiyatı ise yüzde 69 artarak 241 bin tona yükseldi” ifadelerin­i kullandı.

DESTEK YÜZDE 31.6 ARTTI

Bitkisel üretimde çiftçileri­n girdi maliyetler­ine katkı sağlayan mazot ve gübre desteği bütçesinin geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 31.6 artışla 21.1 milyar liraya çıkarıldığ­ına dikkati çeken Yumaklı, “Hububat üreticiler­imize 2023 üretim yılına ait ve 2024 yılında ödenecek 11.2 milyar lira tutarındak­i mazot ve gübre desteği öne çekilerek Ekim 2023’te ayni olarak mazot ve gübre alımında kullanılma­k üzere Ziraat Bankası hesapların­a tanımlandı. Böylece gübre kullanım döneminde çiftçileri­mizin girdilerin­in bir kısmı bu desteklerl­e karşılanıy­or” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye