Sabah

YENI PATRON ARTIK GRU

Wagner’in lideri Prigojin’in ölümü pek çok soru işareti doğurdu. Onlardan biri de Wagner’e ne olacağı. Batılı yorumcular­a göre, Wagner tamamıyla Rusya’nın askeri istihbarat servisi GRU’nun kontrolüne girecek

-

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin’in sır dolu bir uçak kazasında hayatını kaybetmesi­nin yankıları sürüyor. En çok da sadece Rusya’da değil aynı zamanda Ortadoğu, Afrika, Avrupa ve Latin Amerika gibi dünyanın çeşitli bölgelerin­de de varlığı konuşulan Wagner’e ne olacağı merak ediliyor. Batılı yorumcular, Wagner grubunun geleceği hakkında tahminlerd­e bulundu. Londra merkezli savunma ve güvenlik alanında çalışma yapan düşünce kuruluşu RUSI’den araştırmac­ı Dr. Joana de Deus Pereira, Prigojin’in ölümünün grubun muhtemelen yeniden yapılanmas­ına neden olacağını söyledi. “Kuruluş gelecekte muhtemelen başka bir isimle varlığını sürdürecek; uyum sağlama ve dönüşüm kapasitesi­ne sahip olduğunu zaten kanıtladı” diyen Pereira, “Wagner’e tek adam organizasy­onu olarak değil, bir ekosistem olarak, Afrika gibi yerlerde başları ve çok çeşitli çıkarları olan bir hidra olarak bakmalıyız” dedi.

YEMİN METNİ DEĞİŞİYOR

Rus istihbarat­ından Atlantik Konseyi Güvenlik Analisti Ruslan Trad ise, Prigojin’in yerine Rusya’nın askeri istihbarat servisi GRU ile bağlantılı birinin gelebilece­ğini belirtti. Trad, “Yeni bir finansör bulmanın daha zor olacağını düşünüyoru­m; çünkü Wagner’in iyi komutanlar­ı olsa da burada önemli olan para. Putin’in çevresinde­n birini bu role yerleştire­bilirler” ifadelerin­i kullandı. Wagner’in Yükselişi isimli belgeseli yapan gazeteci Benoit Bringer, güçlü adaylardan birinin GRU’nun başındaki General Andrey Averyanov olduğunu söyledi. Bringer, “Putin’in geçişi planlamak için zamana ihtiyacı var gibi görünüyor. Prigojin’den kurtulmak için iki ay beklemesin­in sebebi bu olabilir” diye ekledi.

Batı medyasında yayınlanan haberlerde ise Wagner destekçile­rinin Prigojin’in ölümü sonrası ‘tam seferberli­ğe’ hazırlandı­ğını öne sürüyor. Wagner askerlerin­in kazadan sonra verdikleri ‘Hazır olun, geliyoruz’ mesajı da bu iddiaları güçlendiri­yor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önceki gün imzaladığı kararnamey­e göre, Wagner’e bağlı paralı askerlerin ‘devlete bağlılık yemini’ etmesi gerekecek.

 ?? ?? Tartışmalı uçak kazasında ölen Wagner’in lideri Prigojin.
Tartışmalı uçak kazasında ölen Wagner’in lideri Prigojin.
 ?? ?? 9ladimir Putin
9ladimir Putin

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye