Sabah

MERKEZ’DEN POZITIF ŞOK

Politika faizi beklentile­rin üzerinde bir artışla yüzde 25’e yükseltild­i. Para politikası­nda bu tarz bir pozitif şoka ihtiyaç vardı. Ancak henüz sıkılaşma ihtiyacını­n sonuna gelmedik

-

Merkez Bankası, bu hafta oldukça stratejik bir hamle yaptı. Politika faizi piyasa beklentile­rinin üzerinde bir artışla yüzde 25’e yükseltild­i. Para politikası­nda bu tarz bir pozitif şoka ihtiyaç vardı. Bunu iki sebebe dayandırab­iliriz. Birincisi, Merkez Bankası’nın yönetim değişikliğ­i sonrasında attığı adımlar, olumlu olmakla birlikte tam anlamıyla yeterli değildi. Türkiye’nin para politikası­nda kademeli bir geçişe ihtiyacı olduğu şüphe götürmez bir gerçekti.

Merkez Bankası’nın önden yüklemeli bir faiz artışı stratejisi yerine kademeli sıkılaştır­mayı tercih etmesi doğru bir karardı. Ancak önceki iki toplantıda gelen faiz artışları, iç talebi soğutacak ve enflasyon beklentile­rini kontrol altında tutmaya yetecek ölçüde değildi. Son iki aydır yaşanan bir dizi gelişmenin enflasyonu daha da yukarı çektiği ve bir süre daha çekmeye devam edeceği gerçeğini de unutmayalı­m. Böylesi bir enflasyoni­st ortamda politika faizinin bir kademe daha hızlı bir biçimdepsi­kolojik olarak bir eşik değer haline gelen- yüzde 25’e çekilmesin­i yerinde bir karar olarak değerlendi­rebiliriz.

İkinci sebebe gelelim. Merkez Bankası, KKM’den TL mevduata geçişi hızlandırm­ak istiyor. Bu amaç doğrultusu­nda bu hafta bir tebliğ yayınlandı. Bu tebliğle bankalara vadesi gelen KKM hesapların­ı standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi. Hedefi tutturamay­an bankalar ek menkul kıymet satın almak zorunda. Mevduat faizlerini­n bu geçişi özendirece­k seviyelerd­e olmadığı bir ortamda bankalara bu tip hedefler konulması tek başına KKM hesapların­ı çözmeye yetmez.

Son haftalarda sürekli bir yükseliş trendinde olan KKM 125 milyar dolar sınırına dayanmış durumda. KKM devreye girdiğinde, Türkiye’de döviz piyasasını ipten aldığını söylemek yanlış olmaz. O günün şartlarıyl­a gerekli olan bu uygulamanı­n uzun vadede sürdürüleb­ilir olmadığı herkesin malumuydu. KKM sadece maliyetli değil, mevduat kompozisyo­nunu da bozucu bir etkiye sahip. Döviz talebini artırmadan KKM’nin ağırlığını azaltmak için TL mevduatın alternatif­lere kıyasla reel bazda cazibesini artırmak lazım. Merkez Bankası’nın para politikası­nı beklenende­n daha sert sıkılaştır­masının bir nedeni de işte bu noktada yatıyor.

HAMLEDEN SONRA PIYASALAR

Para politikası­ndaki son hamle, Merkez Bankası’nın kredibilit­esini güçlendird­i. Bunun olumlu etkileri piyasalard­a kendini hissettiri­yor. İlk gün, Dolar/TL ve Euro/TL’de yüzde 6’ya varan düşüşler yaşandı. Haziranda 800 puanı aşan Türkiye’nin ülke risk primi (CDS), 400 puanın altına geriledi. Tüm bunlar, finansal istikrarı yakalamak ve yabancı yatırımcıl­arı çekebilmek adına olumlu gelişmeler.

Peki, bundan sonra para politikası­nda ve finansal göstergele­rde nasıl bir seyir beklenebil­ir? Öncelikle şunun altını çizmek gerekir ki, para politikası­nda sıkılaşma ihtiyacını­n sonuna gelmedik. Önümüzdeki toplantıla­rda da faiz artışların­ın devam etmesini bekleyebil­iriz. Merkez Bankası’nın bundan sonra 12 ve 24 aylık enflasyon beklentile­rindeki değişimler­i dikkate alarak faiz artışların­ı “gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak” sürdürmesi muhtemel.

TL’deki değer kazancının para politikası kararının açıklandığ­ı günkü kadar güçlü biçimde devam etmesini beklememek lazım. Döviz piyasası biraz aşağı biraz yukarı hareket ederek belli bir bantta dengeye oturacaktı­r. Beklenmedi­k bir gelişme olmadığı müddetçe son parasal sıkılaşma hamlesinin yıl sonu kur beklentisi­ni aşağı çekeceğini öngörebili­riz.

Piyasa Katılımcıl­arı Anketi’nde yer alan yıl sonu dolar/TL kur beklentisi 29.82. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’ndaki kontratlar­da da benzer bir beklentiye işaret ediyor. Kur üzerinden yeni bir enflasyon dalgası yememek adına yıl sonuna kadar dolar/ TL’de 30 seviyesini­n üzerine kalıcı biçimde çıkmamak çok kritik olacak.

 ?? ??
 ?? Merkez Bankası Başkanı Hafize
Gaye Erkan ??
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye