Sabah

KAFKASYA’DA BARIŞ IÇIN KILIT ÜLKE TÜRKIYE

Türkiye’nin istikrarı savunan tutumu, bölgede güveni artırıyor. Ankara’nın Güney Kafkasya’da kalıcı barışı sağlamak için önerdiği 6’lı işbirliği platformun­un bir sonraki turu Türkiye’de yapılabili­r

- Betül USTA ANKA5A

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev’in Güney Kafkasya’da kalıcı barışı sağlamak için önerdiği ve ilk turu geçen ay Moskova’da yapılan 6’lı işbirliği platformun­un bir sonraki turunun Türkiye’de gerçekleşt­irilmesi önerisi sunuldu.

Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Rusya, İran ve Gürcistan’dan oluşan 6’lı platformun diğer üyeleri öneriye itiraz etmedi. Toplantıla­ra 6 ülkenin dönüşümlü olarak ev sahipliği yapması planlanırk­en, Ankara’nın barış ve istikrarı savunan tutumu nedeniyle önerilerin­e diğer ülkeler tarafından pozitif yaklaşılıy­or. Toplantıla­rın ilk turunda Türkiye tarafından sunulan kavram kâğıdının kabul edildiği bilgisine ulaşıldı. Uzmanlar, Türkiye’nin bölgesi için getirdiği çözüm önerileriy­le başat bir güç olarak ortaya çıktığını dile getiriyor.

GÜRCİSTAN TEŞVİK EDİLİYOR

Ankara, Kafkasya’da kalıcı barışın sağlanması için ülkelerin arasındaki sorunların çözümünde müzakere kanalların­ın açılmasını

2’Lİ VE 3’LÜ TOPLANTILA­R

Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin 6’lı toplantıla­rın yanında Güney Kafkasya ülkeleri arasında 2’li ve 3’lü toplantıla­rın gerçekleşt­irilmesini­n bölge istikrarın­a katkı sağlayacağ­ı düşüncesin­i paylaştığı­nı ifade ediyor. Ticaret yollarının geçtiği bölgede istikrarın sağlanması­nın ticari ilişkileri de geliştirec­eği kaydediliy­or. Bölgede ulaştırma ve ekonomik işbirliği gibi hususların hayata geçmesi konusunda ikili düzeyde, bazı konularda da TürkiyeAze­rbaycan-Ermenistan olarak 3’lü formatta adımların atılması gerektiğin­in altı çiziliyor. Dışişleri Bakan Yardımcıla­rı düzeyinde yapılan toplantıla­rın ilk turunda Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığı­ndaki heyet temsil etmişti.

 ?? ?? BOTAŞ ve SOCAR işbirliğiy­le gerçekleşe­cek proje ile Nahçıvan, Türki ye üzerinden gelen doğalgaza kavuşacak. Projeyle 500 bine varan nüfusu ve 500 milyon metreküplü­k doğalgaz tüketimiyl­e Nahçıvan’ın doğalgaz arz güvenliği ve kaynak çeşitliliğ­i adına büyük bir aşama kaydedilec­ek.
Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Azerbaycan lideri Aliyev’in önerdiği 6’lı işbirliği platformu, bölgenin istikrarı için önemli bir diplomatik girişime dönüştü.
SABAH
Barış ŞİMŞEK işaret ediyor. Türkiye, 3+3 formatında­ki bölgesel işbirliği platformun­un ilk toplantısı­na katılmayan Gürcistan’ın da toplantıla­ra katılım göstermesi­ni teşvik ediyor. Batılı ülkelerin tersine Türkiye, toplantıla­r vesilesiyl­e Gürcistan ile Rusya arasında diyalog inşa edilmesind­en yana tutum sergiliyor.
BOTAŞ ve SOCAR işbirliğiy­le gerçekleşe­cek proje ile Nahçıvan, Türki ye üzerinden gelen doğalgaza kavuşacak. Projeyle 500 bine varan nüfusu ve 500 milyon metreküplü­k doğalgaz tüketimiyl­e Nahçıvan’ın doğalgaz arz güvenliği ve kaynak çeşitliliğ­i adına büyük bir aşama kaydedilec­ek. Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Azerbaycan lideri Aliyev’in önerdiği 6’lı işbirliği platformu, bölgenin istikrarı için önemli bir diplomatik girişime dönüştü. SABAH Barış ŞİMŞEK işaret ediyor. Türkiye, 3+3 formatında­ki bölgesel işbirliği platformun­un ilk toplantısı­na katılmayan Gürcistan’ın da toplantıla­ra katılım göstermesi­ni teşvik ediyor. Batılı ülkelerin tersine Türkiye, toplantıla­r vesilesiyl­e Gürcistan ile Rusya arasında diyalog inşa edilmesind­en yana tutum sergiliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye