Sabah

Zor zamanlar

-

YENİ bir yüzyılla yeni çağ lara yelken açtığımızı düşü nürken, acı ger çekler hepimizi uyandırmay­a baş ladı. Keşke Netan yahu’lar, Trumplar, Bidenlar falan hiç olmasalard­ı.

Kızılay, Filistinli­ler’e yardımlara ilişkin eylem planını belirledi. Plan kapsamında, ilaç, tıbbi malzeme ve ambulans desteğinin yanı sıra saldırılar­dan etkilenen ve evleri yıkılan ailelere gıda kolisi ile kira, ev eşyası, tadilat ve kıyafet yardımında bulunulaca­k. 20 bin aileye acil insani yardım ve evleri yıkılan veya zarar görenlere de hane başı 42 bin 500 lira

Yeni bir yüzyılla birlikte yeni çağlara yelken açtığımızı düşünürken, acı gerçekler hepimizi uyandırmay­a başladı. Amerika kıtasından dünyaya salgılanan şiddet ve savaşçılık bir yandan, Ortadoğu coğrafyası­nı kana ve şiddete bulayan çarpık milliyetçi­likler bir yandan, huzursuzlu­kları her gün daha fazla körüklüyor­lar. Bir de derin devletleri­n ve yüzeysel kapitalizm­in birlikte oluşturduk­ları tıbbi ve parasal salgınlar var. Bilim gelişti diye ümit ederken, adeta büyücülük gelişiyor.

Eski bayramlar

Eski bayramları öylesine özlüyorum ki... Yeniköy’de yarısı Türk yarısı Rum olan İstanbullu­lar’la kutlardık bayramları. Cami bayram namazında tabii ki dolardı. Daha sonra herkes en yeni giysileri ile ortaya çıkardı. Rumlar da, bizim bayramımız­ı kutlarlard­ı. Kurban Bayramı’nda biz etleri dağıtırken Rumları da ihmal etmezdik. Onlar da paskalyala­rında bize tatlılar gönderirle­rdi.

Farklı dünya

Neticede Ortadoğu coğrafyası­nın özelliği çok ulusluluk değil miydi? Dünyanın merkeziydi bu coğrafya ve hemen hemen bütün uygarlıkla­r ya burada doğmuş ya da buradan geçmişlerd­i... Milliyetçi­liğe asla engel değildi bu çok ulusluluk. Neticede insan sevgisi, ileri uygarlık ve gelişmiş refah gibi hedefler herke si birleştiri­rdi.

Her şeyin sonu var

Anadolu’nun o büyülü dönemi 1955’in 6-7 Eylül gecesi sona erdi. Artık Anadolu Rumları Yunanlı olmaya yönelmişle­rdi. Çünkü biz de onları istemiyord­uk. Bugün ise, dehşetle İsraillile­r’in Filistinli Araplara yönelik şiddetini izliyoruz. Sanki bu insanların aynı coğrafyada yaşamaları mümkün değilmiş gibi bir tablo var ortada. Bizim 1955’te yaşadıklar­ımızın daha büyük çaplısı, bugün İsrail ve Filistin toprakları­nda sahneleniy­or. Ama ne İsrailli Yahudiler ne de Filistinli Araplar için başka bir coğrafya var... nakit desteği sağlanmaya başlandı. Kızılay özellikle Gazze Şeridi’ne yönelik gerçekleşt­irilen saldırılar sonucu yaralanan Filistinli­ler’in imkanlar dahilinde Türkiye ve Mısır’da tedavileri­nin yapılmasın­ı da planlıyor. “Filistin yaralı, Uzat elini” sloganıyla başlatılan kampanyaya, SMS yöntemiyle 2868’e “FİLİSTİN” yazıp göndererek mesaj başına 10 lirayla katkıda bulunulabi­liyor.

 ??  ?? BAŞYAZI
BAŞYAZI
 ??  ?? çocukların­ı toprağa vermenin acısını kalplerine gömerek buruk da olsa bayramın coşkusunu yaşamaya çalıştı. Ağızlarda ise gelecek güzel günler için umudun adı olan mazlumları­n ve dünya vicdanın sesi Türkiye vardı. sonrası İsrail saldırılar­ında şehit düşenler için dualar etti. El-Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camii görevlisi Hıfzı Ebu
Esnine, İsrail’in yoğun güvenlik önlemlerin­e rağmen bayram namazı için camiye 3 bin kişinin geldiğini söyledi.
Keşke Netanyahu’lar, Trump’lar, Biden’lar falan hiç olmasalard­ı... Ama onlar da var, biz de varız. Üstelik birlikte yaşa maya mahkumuz.
faFeEook Fom/mehmetEarl­as saEah
çocukların­ı toprağa vermenin acısını kalplerine gömerek buruk da olsa bayramın coşkusunu yaşamaya çalıştı. Ağızlarda ise gelecek güzel günler için umudun adı olan mazlumları­n ve dünya vicdanın sesi Türkiye vardı. sonrası İsrail saldırılar­ında şehit düşenler için dualar etti. El-Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camii görevlisi Hıfzı Ebu Esnine, İsrail’in yoğun güvenlik önlemlerin­e rağmen bayram namazı için camiye 3 bin kişinin geldiğini söyledi. Keşke Netanyahu’lar, Trump’lar, Biden’lar falan hiç olmasalard­ı... Ama onlar da var, biz de varız. Üstelik birlikte yaşa maya mahkumuz. faFeEook Fom/mehmetEarl­as saEah
 ??  ?? MEHMET
mEarlas#saEah Fom tr
MEHMET mEarlas#saEah Fom tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye