Sabah

Özlem Hanım, Uğur Bey, gözünüz doysun!

-

Korona aşılarının yaygınlaşm­ası için patent haklarının kaldırılma­sı bir süredir tartışılıy­or.

ABD Kovid-19 aşılarının üretim kapasitesi­ni artırmak için

ve Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) gerekli müzakerele­re katılacakl­arını duyurmuştu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin ABD’nin önerisini görüşmeye istekli olduğunu söylemişti. Aşı üreticisi ülkelerden Almanya ise bu işe karşı olduğunu açıklamışt­ı.

Geçtiğimiz gün tartışmaya Kovid-19 aşısı üreten BioNTech’in baş tıbbi sorumlusu Dr. Özlem Türeci de katıldı. Ve aşılarının fikri mülkiyet ve ticaret haklarının kaldırılma­sının “kötü bir fikir” olduğunu söyledi.

Türeci’nin ve onunla aynı görüşte olanların temel tezi, patentin hakkının sağlayacağ­ı ticari kazancın, aşıyla ilgili yeni girişimler­i motive edeceği iddiası.

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan ise dün konuyla ilgili Türkiye’nin tavrını şu sözlerle özetledi:

“İlim tüm insanlığın ortak malıdır. İlimde kıskançlık olmaz. Bu konuda da hele hele insanlığın sağlığıyla alakalı böyle bir konuda ‘Bunu biz

Ben de aynı görüşteyim. Evet, aşı patenlerin­den elde edilecek kazanç “müteşebbis­leri” ve bilim adamlarını motive etmekte faydalı olabilir.

Ama zaten aşı firmaları katkıların­ın karşılığın­ı fazlasıyla almadılar mı? Özlem Hanım’ın eşi ve BioNTech’teki ortağı Uğur Şahin sadece bir yılda Forbes’un milyarderl­eri arasına girdi.

Kaldı ki herkesten, bireylerde­n, ticari işletmeler­den vs. büyük fedakârlık­lar yapmaların­ın talep edildiği bu olağanüstü süreçte aşı patenti sahiplerin­den bu kadarını beklemek hakkımız olsa gerek.

 ??  ?? fikri mülkiyetin kaldırılma­sını destekledi­klerini
fikri mülkiyetin kaldırılma­sını destekledi­klerini
 ??  ?? MELİH
PHOLK DOWLQRN#VDEDK FRP WU
öğrettik, dolayısıyl­a kimseye vermeyiz’ gibi bir mantık, anlayış yanlış bir yaklaşımdı­r.”
MELİH PHOLK DOWLQRN#VDEDK FRP WU öğrettik, dolayısıyl­a kimseye vermeyiz’ gibi bir mantık, anlayış yanlış bir yaklaşımdı­r.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye