Sabah

Borsa İstanbul 2 yıl içinde halka arz edilecek

Borsa İstanbul’un iki yıl içinde halka arz edileceğin­i belirten Türkiye Varlık Fonu CEO’su Sönmez, oranın belli olmadığını söyledi. Sönmez, Katar’a hisse satışıyla ilgili olarak da “Çok iyi bir değerlemey­le ortak oldular” dedi

-

Avrupa,

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya dönük üretim üssü olarak konumlandı­ran Çin, ülkede arazi avına çıktı. 160 fabrikanın faaliyet gösterdiği, 5 hektar büyüklüğün­de araziye sahip Gebze Organize Sanayi Bölgesi (OSB) büyüklüğün­de dev bir arazi almak için kolları sıvayan Çinli'ler, resmî kanallarda­n başvuruda bulundu.

1.200 ÇİNLİ FİRMA VAR

Türkiye Varlık Fonu (TVF) CEO'su Zafer Sönmez, yüzde 10'u Katar'ın ulusal varlık fonu QIA'ya 200 milyon dolara satılan Borsa İstanbul'un iki yıl içinde halka arz edilebilec­eğini söyledi. TV kanalların­da açıklamala­rda bulunan Sönmez, “Net bir takvim henüz ortaya koymadık ama halka arz için 1-2 yıllık pencereden bahsedebil­iriz” dedi. Fonun borsadaki payının hiçbir zaman yüzde 51'in altına düşmeyeceğ­ini belirten Sönmez, halka arzın oranının ne olacağı konusunda ise şunları söyledi: “Halka arzlarda yüzde 25-30'lar normal rakamlardı­r. Şu anda net bir rakam yok. Danışmanla­r süreci takip edecek, oranlar daha sonra netleşecek.” Borsa İstanbul'un net kârının 2 yılda yüzde 58 arttığını vurgulayan Sönmez, “Pandemiye rağmen bu yılın 9 ayında da 2019'a göre net kâr yüzde 21 arttı. Borsa İstanbul bizi gururlandı­ran portföyler­imizden… ” dedi.

ÇOK İYİ BİR DEĞERLEME

Katar fonuna satıştan sonra Borsa İstanbul için yapılan 2 milyar dolar değerlemey­i "çok iyi bir değer" olarak niteleyen Sönmez, satış fiyatının 13'ün üzerinde bir faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (FAVÖK) çarpanıyla yapıldığın­ı ifade etti. Sönmez, “Halka arz öncesinde stratejik bir hamleydi. Yatırım Türkiye'ye güvenin göstergesi. Çok iyi bir değerlemey­le QIA borsanın hissedarı oldu” dedi. Borsaların bir ülkenin atar damarı olduğunu söyleyen Sönmez, “Katar'ın varlık fonu daha önce New York Borsası ile işbirliği yaptı. Halen Londra Borsası'nın ortağı. Biz diğer ülke varlık fonlarıyla da iletişim halindeyiz. Daha fazla işbirliği yapmak istiyoruz” mesajı verdi.

2021’DE YENİ İHRAÇ OLACAK

dağıtılmas­ına dönük bir stratejini­n uygulandığ­ını belirtti.

İLGİ GİDEREK ARTIYOR

Çinli firmaların Türkiye'ye ilgisinin giderek arttığını söyleyen Kolbaşı, bu şirketleri­n serbest bölgelere getirdikle­ri malları sattıkları­nı, burada üretim de yaptıkları­nı anlattı. Kolbaşı, “Türkiye'de 63 ülkeden 75 bin yabancı şirket var. Bunun bin 200 adedi Çinli. Çin'in yatırımlar­ı 4 milyar dolara çıkacak” dedi.

SERBEST BÖLGEYE GELİYOR

Avrupa'ya ürün satmak için Türkiye'nin yakınlığın­ı kullanmak isteyen Çinli firmalar son yıllarda serbest bölgelerde­n de yer almaya başladı. Demiriş Gümrük Müşavirliğ­i Genel Müdürü Mehmet Ali

Ünlü,

TVF'nin 2021'de yeni bono ihracı sürecine gireceğini anlatan Sönmez, “Yatırımcı bizi tanıdı. 2021'de daha hızlı bir şekilde finansalla­rı toparlayar­ak doğru bir pencerede yola çıkacağız. Çünkü TVF, Hazine kadar olmasa da piyasaya sürekli gelen bir oyuncu olacak. Her 18-24 ayda fonun bir bonosunu göreceksin­iz. Altyapısın­ı hazırlamış durumdayız. Bizim için bononun fiyatı ve tutarından daha önemli olan bir şey var. Yatırımcı bazı oluşturmal­ıyız” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? ibrahim.acar#sabah.com.tr
DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, “Çinli firmalar Türkiye'den sadece kendilerin­e ayrılmış şekilde, Gebze OSB kadar büyük bir alanı istediler” dedi. Kolbaşı, Çinli şirketleri­n istediği
OSB alanı için devletin şu ana kadar yanıt vermediğin­i ancak bu talebin farklı OSB'lere
EKONOMİ
elektrikli otomobille­rin yedek parçalarıy­la ilgili çok sayıda Çinli firmanın Türkiye'den Avrupa'ya ürün satmaya başladığın­ı söyledi. Ünlü, “Çok sayıda Çinli firmanın mal satmak için serbest bölgelere geldiğini, bu firmaların uzun vadede ise yatırım yapmayı düşündükle­rini duyuyoruz” şeklinde konuştu.
ibrahim.acar#sabah.com.tr DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, “Çinli firmalar Türkiye'den sadece kendilerin­e ayrılmış şekilde, Gebze OSB kadar büyük bir alanı istediler” dedi. Kolbaşı, Çinli şirketleri­n istediği OSB alanı için devletin şu ana kadar yanıt vermediğin­i ancak bu talebin farklı OSB'lere EKONOMİ elektrikli otomobille­rin yedek parçalarıy­la ilgili çok sayıda Çinli firmanın Türkiye'den Avrupa'ya ürün satmaya başladığın­ı söyledi. Ünlü, “Çok sayıda Çinli firmanın mal satmak için serbest bölgelere geldiğini, bu firmaların uzun vadede ise yatırım yapmayı düşündükle­rini duyuyoruz” şeklinde konuştu.
 ??  ?? Zafer Sönmez
Zafer Sönmez

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye