Sabah

Fon ve Borsa yönetimine teşekkür edin…

- Dilek.JunJor#sabah.com.tr

Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk hissesi nin Katar’ın Yatırım Otoritesi’ne (QIA) satışı kıya meti kopardı. Tabii, kıyame ti koparanlar bilindik isim ler… Yabancı başkentler­e şirinlik yapıp, Türkiye’yi kötüleyen hatta daha da ileri giderek bir başka ülkeden demok rasi, özgürlük dilenen &+3’yi mi ararsınız… Yoksa köşesinden bilgisi olmadan her konuda fikir sahibi olup ahkam kesen, seyirciye hakaret yağ dıran, ağzı bozuk Fatih Altaylı’yı mı… Ben içlerin den en çok DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın laf larına güldüm. Yahu, 2013’te Nasdaq, Borsa İstanbul’dan hisse alırken siz neredeydin­iz? O zaman Başbakan Yardımcısı değil miydiniz? 2013’te kendi tapulu mülkünüzü mü ABD’lilere veriyordun­uz? Niye kamuoyuna o dönemde açıkla yıcı bilgiler vermediniz? İlla yap tığınız ‘gizli’ anlaşmanın ‘mahi yetini’ (!) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında mı öğrenmemiz gerekiyord­u? Neyse uzatmayayı­m…

İtiraz edenler hani diyorlardı ya ‘Şeffaf değil, kaça sattınız.’ Önceki gün o da açıklandı. Türkiye Varlık Fonu’nun açıklaması­na göre, yüzde

10’luk ortaklığın bedeli olan 200 milyon dolar kasaya girmiş. Borsa İstanbul’un satış fiyatı 13’ün üzerinde bir faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (FAVÖK) çarpanıyla yapılmış.

Bu hesaba göre, şirketin piyasa değeri de 2 milyar dolar ediyor.

Peki bu şeffaflık karşısın da ellerindek­i argümanlar­ın hepsi tükenen bu arkadaş ların yüzü kızarır mı?

Hiç sanmam…

Ama ben yazacağım konuya geleyim…

Belki bunu öğrenin ce Türkiye Varlık Fonu ve Borsa İstanbul yöne timine teşekkür eder ler…

Aralık 2015’te

Dilek GÜNGÖR

hatırlayan­ları nız vardır. O zaman da Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk hisse si için anlaşma yapıldı. O his seler ne kadara satıldı biliyor musunuz?

122.5 milyon dola ra… Bugün aynı oranda ki hisseler Katar Yatırım Otoritesi’ne 200 milyon dolara satıldı. Yani 80 mil yon dolara yakın daha fazla para kazanılmış olduk.

Bence işin belli bir kesimde bu kadar gürültü koparmasın­ın altında para sı, işlemin şeffaflığı falan yok… Artık düpedüz ideo lojik hastalık halini almış Türkiye’nin Müslüman ülkelerle yakınlaşma­sına duyulan hınç var.

Başka türlüsü aklıma gelmiyor…

Zira saydıkları gerekçeler­le itiraz ediyor olsalardı, ABD ve AB’ye hisseler satılırken de bu kadar yırtınırla­rdı!

 ??  ?? Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na (EBRD) satış sürecini
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na (EBRD) satış sürecini

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye