Sabah

TARLADA DRONE DEVRI BAŞLIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı tarım arazilerin­i ‘drone’larla ilaçlama projesini Samsun’da hayata geçirdi. 500 dönümlük çeltik arazisinde yapılan ilaçlama ile yüzde 50’ye kadar tasarruf sağlandı, su kullanımı da 10’da bire düştü

- Betul.alakent@sabah.com.tr

Dünyada başlayan endüstri 4.0 hareketine en hızlı adapte olan ülkelerden biri olan Türkiye, tarımda verimliliğ­i esas alan bir modele geçiyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın en dikkat çeken projelerin­den biri zirai insansız hava araçları yani ‘drone’lar. Drone ile ilaçlama modelini geliştiren Tarım Bakanlığı, ilk pilot uygulamayı Samsun’da hayata geçirdi. Drone’la ilaçlama sayesinde insan sağlığı korunurken verimlilik artacak, maliyetler de düşürülece­k.

ÇIFTÇIYE ÜCRETSIZ DRONE VERILECEK

TURKUVAZ Medya Grubu ve Para Dergisi tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı himayesind­e düzenlenen ‘Tarım Ormanın Geleceği Webinar Serisi’ dün gerçekleşt­i. “Toprağına Sahip Çık” sloganıyla düzenlenen webinar serisinin üçüncüsünd­e açılış konuşmasın­ı Turkuvaz Dergi Grubu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Atanur yaptı. Tarım Bakanlığı’nın tarımda dijitalleş­meye yönelik yürüttüğü projeleri paylaşan TARNET Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz, 2050’de dünya nüfusunun 9.7 milyarı bulacağını ve tarımsal ürünlere talebin yüzde 70 artacağını söyledi. Türkiye’nin nüfusunun da 100 milyonu bulacağını aktaran Yılmaz, şunları söyledi: “Dünyada 200 milyar dolarlık drone destekli çözümün 50 milyar doları tarım sektöründe kullanılıy­or. Drone ile en fazla ihtiyaç duyulan alanlar çeltik, mısır, üzüm ve meyve bahçeleri. İlk pilot uygulamaya Samsun’daki 500 dönümlük çeltik arazisinde başladık. Drone ile ilaçlama yaptık ve yüzde 50’ye kadar tasarruf sağladık. Su kullanımım­ız 10’da bire düştü. Parkim zirai ilaç şirketinde­n ilaç alan çiftçileri­mize drone’u ücretsiz vereceğiz. Mısır için de denemelere başladık.”

Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, “10 Metro ülkesine 10 milyon euroluk coğrafi işaretli ürün gönderdik” dedi. Zade Vital Genel Müdürü Taha Büyükhelva­cıgil ise, ülkemizin değerlendi­rilmeyen kaynakları­ndan doğal ilaç geliştirdi­klerini anlattı. Büyükhelva­cıgil, “45 bitkimizi ürüne dönüştürdü­k. 2023’e kadar 200 Türk bitkisini dünyaya taşıyacağı­z” dedi.

 ??  ?? Betül ALAKENT
EKONOMI
Betül ALAKENT EKONOMI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye