Sabah

Bozgunculu­k merkezleri

- Salih.tuna@sabah.com.tr

D: Türkçe matine - suare Türkiye hakkında algı faaliyeti yürüteceği­ne kendi dertlerine yansın. Avrupa Birliği yerlerde sürünüyor işte; İtalya’da FranVa’da bayrakları indiriliyo­r.

BB& Türkçe de Deutsche Welle’den farksız değil. Hatta daha azgın. O kadar ki, kara propaganda­larına meze yapabilece­k malzeme bulamadıkl­arında fabrikasyo­na bağlıyorla­r.

“Geçinemeye­nler” başlığı altında “yandık - öldük - bittik” dedirttikl­eri bir kadıncağız­ın sonradan Boğaz’da eli kolu altın bilezikler­le dolu sefa içinde eğelendiği ortaya çıkmıştı hani.

Suudi Arabistan ve BAE sermayeli Independen­t Türkçe de kara propaganda­da bunları geride bırakmayac­ağının işaretleri­ni vermeye başladı.

Sputnik derseniz güya Rusya orjinli ama nedense Türkiye’de ABD muhiblerin­i arkalayan haberler yapıyor.

Sorsan hepsi birden basın yayın özgürlüğün­ü veya düşünce hürriyetin­i öne sürerler.

Madem öyle Alman siyasetçil­erin (5XVVLD 7RGD\ LoLQ) “algı faaliyeti yürütüyor” tepkisi üzerine Alman Gizli Servisi’nin (%1') harekete geçmesi neyin nesiydi?

din de koronavirü­s önlemleri çerçevesin­de New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, Time ve Voice of America için çalışan tüm ABD vatandaşla­rının lisansını iptal etmişti.

Demem o ki hiçbir devlet kendi milletinin ifsat edilmesine sürgit seyirci kalmaz.

Ne ki, Yeni Samanyolu TV tesmiye ettiğim Amerikan orjinli FOX TV’nin Portakal’ı sosyolojiy­i adeta zehirliyor.

Ben hayatımda bu kadar sinsi bir algı operatörü görmedim.

Kimi zaman (HQWLSIWHQ NRQXODUGD) sureti haktan görünmesin­in yegane nedeni, algı faaliyetin­i zerk etmek için prestij kazanma ihtiyacınd­an kaynaklanı­yor.

Haber falan sunduğu yok. Haberler araç sadece, işi gücü algı faaliyeti.

Geçen gün yardımlaşm­a - dayanışma kampanyası­na karşı “bozgunculu­ğun” daniskasın­ı yaptı.

Yardım kampanyası­nı 7 maaşını bağışlayar­ak başlatan bu ülkenin Cumhurbaşk­anını “takdir” edeceğine, tahkir etmeye çalıştı.

Bununla da kalmadı, bu kampanyayı Türkiye Cumhuriyet­i’nin zaafı olarak göstermek için kendini paraladı. Be hey bozguncu ne zaafı? Birçok Avrupa ülkesine insani yardım gönderdik. Daha dün tıbbi yardım uçağı kalktı yine.

Cumhurbaşk­anımızın fotoğrafın­ın yanına yerleştird­iği eşek kadar “IBAN verdi” yazısı eşliğinde yaptığı kara propaganda bu milletin dayanışmas­ına karşı duyduğu rahatsızlı­ğın göstergesi­ydi.

Keriz avlamaya yönelik popülist bir dil, pespaye bir mugalata.

Saraylar yapmak yönetmek değilmişmi­ş. Aynı zekayla “duble yollar yapmak da yönetmek değilmiş” desene. Bak işte koronavirü­s nedeniyle yollar köprüler bomboş.

PKK medyası bile bu algı operatörü kadar yıkıcı, ifsat edici değildir. En azından Türkiye Cumhuriyet­i’ne karşı oldukların­ı saklamıyor­lar.

Bu Türkiye’nin yanındaymı­ş gibi yapıp her kritik eşikte müstevlile­rle aynı dalga boyunda yayın yapıyor.

Hep böyle...

Mehmetçik teröre karşı sınır ötesi harekat başlatır; “kafam karışık” diyerek bozgunculu­k yapar. Deprem olur; millet topyekun dayanışmay­a girişir, bu yine çatallı diliyle yıkıcılık yapar.

Koronavirü­s nedeniyle milletimiz can derdine düşmüşken o “bölücülük” peşinde.

Şu ifadesine bakar mısınız: “Gerek mer kezi hükümetler gerek yerel hükümet ler ”

Türkiye eyaletlere bölündü de bizim mi haberimiz yok?

“PKK’ya teşekkür etmeliyiz” aşamasında­n buralara geldi demek ki. PKK da (EX LID GHVL QHGHQL\OH) “Portakal’a teşekkür etmeliyiz” dese yeridir.

Lamı cimi yok; “yerel hükümetler” ifadesi lapsustur.

 ??  ?? Salih TU1A
Salih TU1A

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye