Sabah

TARKAN’DAN MEGA KURNAZLIK

Ağustos 2018’den bu yana TL varlıklara yatırım yapanlar ihya oldu. Devlet kağıdı alanlar % 100’e yakın kazandı. Döviz yatırımcıl­arı ise kaybetti

- (ditör: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: 6HoLO KA<A

ÜNLÜ popçunun, imamoğlu için yaptiği “güneş” benzet mesinin altindan rant kur nazliği çıktı. tarkan, bay rampaşa’daki 5 dönümlük arazisine otel yaptirmak için 6. kez ibb’ye başvurdu. ret karari çıkacağı anlaşilinc­a da dosya geri çekildi.

Türkiye, Ağustos 2018’de maruz kaldığı kur saldırısın­ı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinatö­rlüğünde yürütülen dengelenme sürecindek­i adımlarla atlatıp yeniden büyüme patikasına geçerken, o dönemde “Türkiye bitti, dolar

15 lira olacak” diye kara tablolar çizenlere inananlar büyük hayal kırıklığın­a uğradı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dünkü değerlendi­rme toplantısı­nda “TL varlıklar ayrıştı ve kazandırdı” dediği tabloya göre, o tarihten bu yana Türkiye’de yatırımcıs­ına kaybettire­n tek enstrüman döviz oldu. Borsa ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yatırımcıl­arını ihya etti. Ağustos 2018’den bu yana parasını uzun vadeli Hazine kağıdına yatıran yatırımcı yüzde 94.9 kazandı. Dövizlerin­i yastık altında tutanlar ise dolarda yüzde 10.4, euroda ise yüzde 12.4 kayıp yaşadı. Bu kayıplara fırsat maliyetler­i de eklendiğin­de Ağustos 2018’dan bu yana döviz tutanların zararı yüzde 40’ın üstüne çıkıyor.

TL·YE GÜ9ENEN KA=ANDI

Ekonomidek­i toparlanma ve Merkez Bankası’nın 5 toplantıda gerçekleşt­irdiği bin 275 puanlık faiz indirimini­n etkisiyle, kur saldırısın­ın ardından hükümete güvenip DİBS’lere yatırım yapanlar büyük kazançlara imza attı. Uzun vadeli DİBS yatırımcıs­ı 2018 Ağustos ayından bu yana yüzde 94.9, 2019 yılında ise yüzde 39.1 ile en fazla kazanan yatırımcı grubu oldu. Borsa İstanbul’da BIST-100 Endeksi Ağustos 2018’dan beri yüzde 39.7, 2019’da ise yüzde 29.7 prim yaptı. Bir ay vadeli TL mevduatın getirisi yüzde 29.8, Türkiye’nin ihracını yurtdışınd­a gerçekleşt­irdiği eurobondla­rın getirisi ise yüzde 27.9 olarak hesaplandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? dilek.JunJor#sabaK.com.tr
Dilek GÜNGgR
EKONOMİ
dilek.JunJor#sabaK.com.tr Dilek GÜNGgR EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye