Sabah

Beyaz yakalılar

- mahmXt RvXU#VaEah cRm tU 7el S0S 0O9 \az ’\e J|nGeU 0+ IaceERRk cRm mahmXtRvXU

Dışarıda Türkiye’yle ilgili özellikle siya si çevrelerde inanılmaz bir Türkiye karşıtlığı var. Yakın geçmişte bunun gerekçesi olarak ‘demokrasi eksikli ği’ veya ‘hukuk yetersizli­ği’ gösteriliy­or du ama bunun böyle olmadığını Barış Pınarı Harekatı’yla gördük.

Türkiye’nin başta FETÖ, DEAŞ ve PKK terör örgütlerin­e karşı yürüttüğü mücadeleni­n başarıya ulaşması konusundak­i korku, Batı’da hem taşları yerinden oynattı hem de farklı lobileri hare kete geçirdi.

Çünkü Türkiye, terör ve devletler arası ilişkide doğru bir siya set izledi. Bunu da ırkçı, ötekileşti­rici olma yan Batılılar görü yor. Sesleri çıkmasa da görüyorlar ve yeri gel diğinde de etkili olabili yorlar.

Bu gerçeği, Uluslarara­sı Turizm Fuarı için gittiğim Londra’da turizmcile­r ve bankacılar­la konuşunca çok daha net gördüm. İki sektörde de siya set ve medyanın yansıttığı “korku ve kaygı” havasından eser yoktu. Onlara göre, siyasiler arasında yükselen Türkiye karşıtlığı, gerçeği tam yansıtmıyo­rdu.

Batılıları­n bir kesimi, Türkiye’nin bölge ve dünya siyasetind­e etkili olduğunu, bütün kuşatmalar­a rağmen ekonomisin­de düzel me yaşandığın­ı, coğrafyası ve tarihi zen ginliğiyle göz kamaştırdı­ğını ve küre sel göç meselesind­eki insani siyasetiyl­e halkların gönlünü kazandığın­ı görüyor ve ona göre pozisyon alıyordu.

Uzun yıllar İngiltere’de finans sek töründe çalışan üst düzey bir yönetici Batı’daki havayı söyle anlatıyord­u:

“Bir süredir küresel güç mer kezlerinde­n Türkiye’ye yönelik birçok operasyon yapıldığı yazılıp konuşulu yor. Ama kimse dönüp küresel banka ların Türk bankalarıy­la ve ekonomisiy le nasıl bir ilişki kurduğuna bakmıyor. Çok iyi işler yapılıyor. Son dönem de ekonomide atılan adımların olum lu sonuçları da konuşulmay­a başladı. Bunu buradaki finans sektörü de görü yor ve ona göre plan yapıyor.”

Üst düzey yönetici, bu gerçeğin görmez likten gelindiğin­i ve yok sayıldığın­ı gösteren çok çarpıcı bir tespit yapıyordu:

“Türkiye’nin en önemli sorun nedir biliyor musunuz? Kendi beyaz yakalıla rı... Bana göre, dışarıdaki lobiler veya terör örgütleri onlar kadar zarar vermi yor. Onlardaki düşmanlık inanılmaz boyutlarda. Londra’daki havayı en çok onlar zehirliyor. Bir İngiliz Türkiye’yle iyi ilişki kurmak istediğind­e ilk onlar karşı çıkıyor. Başımız onlarla dertte.”

Brexit ve turizm

Londra’daki turizm fuarı inanılmaz kala balıktı. İki gün süren fuarda, Türkiye, en çok ilgi gören ülkelerden biriydi. Turizm ve Kültür Bakanlığı, THY, TÜRSAB, İzmir ve Antalya Valilikler­i başta olmak üzere çok sayıda özel ve kamu kuruluşunu­n standı vardı. Kültür ve Turizm Bakanı 0ehmet 1uri Ersoy da oradaydı.

Bakan Ersoy, dünya tarihini yeniden yazdıran Göbeklitep­e görselleri önünde çok sayıda yerli ve yabancı gazetecini­n sorusunu yanıtlarke­n şöyle diyordu:

“Bu seneye 5 milyon turist hede fiyle başladık, muhtemelen 52 milyo na yaklaşıyor­uz. Türkiye ile ilgili veri lerin çok olumlu geldiğini görüyoruz, tur operatörle­rinin satışların­ı artırdığı nı görüyoruz. Ekim başında İngiltere ve Almanya pazarında tanıtımlar­a baş ladık, İngiltere’de sonuçları aldığımızı görmek bizi sevindirdi.”

Turizm ve İngiltere bir araya gelin ce Brexit’i de konuştuk. Acaba Brexit, Türkiye’ye gelen İngilizler­i etkiler mi? Sorunun cevabını çok sayıda otel işletmecis­i ile birlikte sohbet ettiğimiz TÜRSAB Başkan Firuz Bağlıkaya verdi:

“Brexit kararından sonra İngilizler­in AB ülkelerind­en çok bizim gibi ülkele re yöneleceği­ni bekliyoruz. Türkiye için iyi bir fırsat olur. Bu büyük olasılık. Ama aynı zamanda İngilizler­in gelirin de de bir daralma olacağı bekleniyor. Bu turizmi nasıl etkiler belli değil.”

 ??  ?? 0ahmXt g9hR
0ahmXt g9hR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye