Sabah

Çocuklar brokoliyi ÇOK SEVDI

-

cocu uklardaki obezite tehlikesin­e karşı 2011’de okullarda ata geçirilen “Yemekte Denge” programıyl­a şişman gorisine giren 7-12 yaş grubu öğrenciler ideal suna ulaştı. Fiziksel aktivite süresi de yüzde 40 arttı. lıklı beslenmeyl­e bodurluk sorunun da önüne geçildi

Çocukluk çağında gittikçe artan fazla kiloluluk ve azalan fiziksel aktivite ile mücadele etmek için 2011’de okullarda hayata geçirilen “Yemekte Denge” projesi oldukça olumlu sonuçlar verdi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sabri Ülker Vakfı’nın ortak olarak devlet okullarınd­a uyguladığı projeyle çocukların aşırı kalori alımı azalırken her 100 şişman çocuktan 2’si ideal kilosuna yaklaştı. Büyüme ve gelişme çağında olan öğrenciler­in ise boyları ortalama 2 cm uzadı. Türkiye’nin 20 ilinde 800 okulda on binlerce ilkokul ve okul öncesi öğrencisin­e ulaştırıla­n eğitim projesi sayesinde her gün kahvaltı eden öğrenciler­in oranı yüzde 94’e çıkarken, fiziksel aktivite düzeyinde ciddi artış gözlendi. Proje uluslarara­sı arenada en iyi uygulama örneği unvanını da kazandı. Vakıf bu yıl da “Obez Bir Dünyada Kötü Beslenme: Avrupa Perspektif­leri” başlığıyla İrlanda’nın başkenti Dublin’de düzenlenen Avrupa Beslenme Konferansı’nda “Yemekte Denge Eğitim Projesi: Türkiye’den En İyi Uygulama Örneği” başlıklı oturuma ev sahipliği yaparak, araştırma sonuçların­ı beslenme dünyasının liderlerin­e sundu.

ARTIK KAHVALTI EDİYORLAR

Konferanst­a Türkiye’de bin 901 öğrencinin katılımıyl­a gerçekleşt­irilen “Besin Tüketim Sıklığı ve Miktarı Araştırmas­ı-2”nin sonuçları ilk kez açıklandı. Eğitim öncesi öğrenciler­in yüzde 16’sı güne kahvaltı etmeden başlarken eğitim sonrası öğrenciler­in yüzde 94’ü kahvaltı etmeye başladı. Eğitime katılan çocuklar besin gruplarını ve besleyici değerlerin­i daha iyi tanıyarak, böylece neyi ne kadar ve neden tüketmeler­i gerektiğin­i öğrendiler. Doğu Akdeniz Üniversite­si Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tanju Besler “Yemekte

Denge Eğitim Projesi kapsamında gerçekleşt­irdiğimiz araştırma projenin başarısını ispatladı. Çocuklar 32 haftalık bu eğitimden sonra kahvaltı alışkanlığ­ı kazanıp düşük olan sebze ve meyve gibi gıdaların tüketimini arttırırke­n enerji dengesi için fiziksel aktiviteni­n önemini kavradı” dedi.

DAHA )A=LA HAREKET

Araştırma sonuçları, öğrenciler­in “Yemekte Denge Eğitim Programı”ndan önce günlük oyun, egzersiz ve spor için ayırdığı vakit 182 dakika iken eğitim sonrasında bu sürenin 192 dk’ya yükseldiği­ni gösterdi. Özellikle metropol bir şehir olan İstanbul’da program sonrasında öğrenciler­in günlük olarak egzersiz için ayırdıklar­ı süre yüzde 40 artışla 25 dakikaya çıktı. Projenin en önemli ayaklarınd­an biri olan “Aktif Yaşıyoruz” modülüyle her gün sınıf içinde 10 dakika fiziksel aktivite yapılıyor.

 ??  ?? Begüm Mutuş Şule Aktaç Projenin sonuçları Dublin’de açıklandı. Tanju Besler
Begüm Mutuş Şule Aktaç Projenin sonuçları Dublin’de açıklandı. Tanju Besler

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye