Sabah

MEKTUBUN KOPYASI CHP’YE GÖNDERİLSİ­N

-

Abd başkan yardımcısı mike pence’in tüm suratsızlı­ğıy la (poker face manasında) cumhurbaşk­anlığı sarayı’nda belirmesin den saatler önce basına sızdırılan mek tup gündemi sarstı.

mektupta, abd başkanı trump bil diğimiz üslubuy la cumhurbaşk­anı erdoğan’ı pkk ypg’ye operas yon yapmaması konusunda uyarı yor... ankara’dan, pence’in konuşma notlarında “kürt general” diye geçen bir ypg temsilcisi­yle müzakereye başlama sını istiyor!

diplomatik kay naklar 9 ekim tarih li olduğu belirtilen mektubun atıldığını” söylüyorla­r. adalet bakanı abdülhamit gül de dün izmir’de, mektuba türkiye’nin cevabını, barış pınarı harekâtı’nın başladığı 9 ekim gününe atıf yaparak değerlendi­rdi:

§%u konuyla iljili henüz resmi makamlarca, en azından bizim makam larca yapılan bir açıklama yok. ama bu tür bir tavırlar, türkiye’ye karşı üstenci bir dil veya bu harekâta karşı yapılan kına malar, eleştirile­r olmuştur. tüm bu üslup lara karşı sayın cumhurbaşk­anımız ve türkiye cumhuriyet­i 9 ekim saat 16.00 itibarıyla gereken cevabı ver miştir!”

★★★

mektubu faş eden, fox business network kanalından bir sunucu. trish regan. dolayısıyl­a hangi tarafın “sızdırdı ğına” dair kafalarda soru işareti yok.

mektubun pence’in türkiye ziyaretin den saatler öncesi yayınlamas­ı da ama cın ne olduğuna dair ciddi ipuçları veri yor. belli ki toplumsal psikolojiy­i aşırı uyarak diplomasi sürecini manipü le etmek istiyorlar. stratejisi ancak, suriye’de esad dışında türkiye için bir tehdit görmeyecek kadar derin olan okyanus ötesi islamcılar­ın ver dikleri tepkiler de operasyonu­n bir göster gesi.

türkiye’nin, hillary’nin her dedi ğini çak diyerek onaylayan son baş kanı falan da dün sosyal medyada cumhurbaşk­anı’na abd ile diplo matik ilişkileri kesmesini öğütlüyor lardı!

neyse ki erdoğan ciddi bir siyasetçi. bu kurtlar sofrasının üzerinde ipte yürüdüğü yetmiyormu­ş gibi bir yandan da türkiye’nin başını dik tutmayı ve içte küreselcil­erden kırıntı bekleyen lere fırsat vermemeye çalışıyor.

zira kuralsızlı­ğın kural oldu ğu, abd başkanı’nın twitter trolü ne dönüştüğü yenidünya düzeninde türkiye’nin uzun vadeli stratejik çıkarları nı popülizme ve gündelik siyaset kurban etmeden yürümek kolay iş değil.

ama bu sancılı süreci türkiye adına yürütebile­cek yetenek ve birikime sahip tek kişi de o.

★★★

bu arada “çöpe atıldı” denilen o mektup bir kopyası alınıp birkaç ay önce “ypg mi bize saldıracak” diye şaşıran chp genel başkanı kemal kılıçdaroğ­lu’na mutlaka gönderilme­li.

“ypg’yi terör örgütü olarak değil, vatanını kurtarmak için örgütlenmi­ş bir oluşum olarak görüyorum” diyen kemal bey de çerçevelet­ip duvarına asmalı... mesela, cevabı şimdi olduğu gibi anında olmasa da (10 yıl sonra) bir şekilde verilen meşhur johnson mektubu’nun yanı na... atatürk portesini görecek şekilde.

bakıp bakıp türkiye’nin değil abd’nin çıkarların­a memur edilen yeni chp’sini düşünür.

PHOLK DOWLQRN#VDEDK FRP WU S0S 0A \D] 41 ·\H J|QGHU 1 0 TL 0+ 444 1 )DNV 0 1 4 1

 ??  ??
 ??  ?? 0HOLK ALT,N2K
“çöpE
0HOLK ALT,N2K “çöpE

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye