Sabah

‘Kapsayıcı’ gelecek ve Batı’nın ikiyüzlülü­ğü

- Kerem ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr

000’li yılların başlarında, uluslarara­sı toplantıla­rda dünyanın geleceği adına, insanlık adına 21. Yüzyıl’ın nasıl verimli, üretken, yapıcı bir yüzyıl olması gerektiği tartışılır­ken, en fazla öne çıkarılan iki kavram ‘SüRDüRüLEE­I LIRLIK’ ve ‘KAPSAYıCıL­ıK’tı. Küresel ölçekte yerüstü ve yeraltı kaynakları­nın insanoğlun­un ihtiyaçlar­ını en fazla karşılayac­ak şekilde değerlendi­rilmesinin yanı sıra, bu süreci doğayı, çevreyi, küresel iklimi koruyacak, daha fazla kayıplara ve sorunlara sebep olmayacak şekilde gerçekleşt­irmek; dünya genelinde şirketleri­n, fabrikalar­ın, kurumların ‘sürdürüleb­ilirlik’ anlayışını önceliklen­dirmesi güçlü bir şekilde vurgulanma­ktaydı.

Bir başka öncelikli başlık olarak ise, dünya ekonomi-politiğini­n huzura kavuşması, daha parlak bir gelecek için, YOKSULLUKL­A MüCADELENI­N GüçLENDIRI­LMESI, yeryüzünde­ki temiz su kaynakları­nın, tarımsal ürünlerin daha adilane paylaşımı ve hepsinden de öteye küresel ölçekte ‘kapsayıcı’ bir kalkınmanı­n, tüm insanlığı kucaklayan bir kalkınma anlayışını­n topyekun benimsenme­si konuşuluyo­rdu. 19 YıLLıK SüREç, bu konuları gelişmekte olan ülkelerin gündemine de aldırmak için çaba sarf eden batılı ülkelerin, bizzat bu önceliklen­dirilmiş başlıklara kendilerin­in ihanet ettiği bir tabloyu karşımıza çıkarmış durumda.

Başkentler­e çöreklenmi­ş çıkar gruplarını­n, ‘küreselci’ yapıların ‘bencil’ projelerin­in dayatmalar­ıyla, ‘aşırı sağ’ eğilimleri­n, ‘İslamafobi’nin, ‘korumacılı­k’ eğilimleri­nin esiri haline gelen ve küresel ölçekte ‘SüRDüRüLEE­ILIRLIK’ adına, ‘KAPSAYıCıL­ıK’ adına yapılan tüm çalışmalar­ı sabote eden, başta Orta Doğu, dünyanın belirli coğrafyala­rını çıkarları için ‘yangın’ alanına, uygarlık tarihine ‘UTANç’ VESIKALA Rı olarak geçecek hale dönüştüren batılı ülkeler. Ve, hiç utanmadan, toplantıla­rda, farklı coğrafyala­rdaki pek çok ülkeyi bölmekten, yeni ‘UYDU’ DEVLETLER oluşturma hedeflerin­den konuşabild­iler. Bu nedenle, Türkiye’nin küresel ölçekte, ‘INSANI PROGRAM VE YARDıMLAR’, ‘KAPSA YıCı KALKıNMA’ başlıkları­nda çıtayı son 15 yılda getirdiği seviyeden olağanüstü rahatsızlı­k duyuyorlar.

Bu nedenle, Türkiye’nin Afrika’da, Orta Doğu’da, Kafkaslar, Balkanlar ve Orta Asya’da, cesaret veren, ILHAM VEREN bir ülke olmasını istemedikl­erinden, Türkiye’yi, ekonomik ve siyasi yaptırım ve ambargolar­la durdurmaya, yavaşlatma­ya çalışıyorl­ar. Yurt içinde bir grup vicdan ve ahlak yoksunu ise, ekonomik ve askeri yaptırımla­r veya Halk Bankası Davası’ndan ‘neyin’ medetini umuyorlar ise, kıvranıp duruyorlar. Sonuç ise, batılı ülkelerin ‘IKIYüZLüLü­ğü’ ve STANDART’ının deşifrasyo­nu ve bizzat kendi siyasetçil­erince itirafıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye