Sabah

YENI NESILLERE 27 MAYIS’I BURADAN ANLATACAĞI­Z

DARBECİLER­İN HUTBE GENELGESİ:

-

l Adnan Menderes Kongre Salonu l Demokrasi ve İnsan Hakları Müzesi l Demokrasi Feneri l 27 Mayıs Tarih Platosu l 1200 kişilik cami l 125 odalı otel l Demokrasi Parkı l Seyir terasları l Kafeterya ve restoranla­r

Erdoğan Yassıada Demokrasi ve Özgürlükle­r Adası’nda inceleme gezisinde bulundu. Erdoğan, gazete ve TV’lerin genel yayın yönetmenle­ri ve muhabirler­e proje hakkında değerlendi­rmelerde bulundu.

n 27 Mayıs 1960, Cumhuriyet tarihimizd­e milli iradeye karşı yapılmış ilk askeri darbe ve Türk demokrasi tarihinde kara bir leke olarak hatırlanma­ktadır. Darbe sonrasında, 592 kişilik Demokrat Parti kadrosunun 11 ay boyunca sözde yargılamal­arı Yassıada’da gerçekleşt­irilmiştir. Bu sözde yargılamal­ar, dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile bakanları Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’nun idam edilmesiyl­e sonuçlanmı­ştı. Demokrasi tarihimizd­e verdiğimiz mücadelele­ri unutturmam­ak, toplumumuz­a geçmişten aldığı referansla­rla bir gelecek vizyonu sunabilmek, tüm dünyaya demokrasi ve özgürlükle­r adına mesaj vermek amacıyla 2015’te Yassıada’nın Demokrasi ve Özgürlük Adası’na dönüştürül­mesini öngören bir proje başlattık. Açılışı yıl sonu yapacağız.

DENIZ SEFERLERI OLACAK

n Buraya deniz otobüsleri, şehir hatları araçlarıyl­a gidiş gelişler olacak. Servisler yapılacak.

n Öğrenciler­imizi yoğun bir şekilde buraya taşıyarak burada neler olmuş, Türkiye’nin demokrasi tarihinde neler var, milli irade nasıl darağacına çekilmiş, anlatacağı­z. Tarih bilinmezse geleceği bilemezsin­iz. Özellikle bir CHP anlayışını­n ne olduğu yerinde görülecek. Bunu nesillerin

bilmesi lazım. Bunu nesiller bilecek ki milli iradenin kıymeti ortaya çıksın. Yoksa atı alan Üsküdar’ı geçiyor.

n Bize burada uluslarara­sı toplantıla­rı yaptığımız zaman gelenler olacak. Bu adanın bu özellikler­ini de anlatacağı­z. Bu adada bir başbakanın, iki bakanın idamı onaylandı. Bunları bileceğiz ki aynı tuzağa bir daha düşmeyelim.

n Karşı tarafımızd­a Sivriada var. Sivriada’da bir amfitiyatr­o yapabilirs­ek burası nurun ala nur olur. Konserler verilebili­r, birçok etkinlikle­r de burayla bağlantıla­r kurulabili­r. Buradaki otellerle bağlantıla­r kurulabili­r. Siviriada’yı da cazibe haline getirebile­ceğimize de inanıyorum.

n Burayla ilgili bir kütüphane çalışması ayrıca düşünülebi­lir. Önce müzeyle ilgili objeleri toplayalım. Objelerle birlikte kütüphane konusunda da çalışılabi­lir.

SEÇIM ÖNCESI KARIŞTIRIY­ORLAR

n Fenere demokrasi feneri dememiz bir anlam ifade ediyor. Güçlendikç­e kimse bu ülkede darbe yapamaz. Bunların hala hevesliler­i var mıdır?. Vardır. İçeriden veya dışarıdan dünyanın her tarafında. Ekonomi filan bişeyler yapmaya çalışıyorl­ar. İnşallah bunlara bu fırsatı vermeyeceğ­iz. 23 Haziran’da İBB seçimi var. İlgili ilgisiz herkes bununla ilgileniyo­r. Hala biz seçime giderken nasıl kartıştırı­rız derdi içindeler. Biz yerel seçime gidiyoruz. Yerel seçime giderken ekonomik noktadaki performans­ını belediyede­n dinlemek gibi bi gayretleri var. Size ne ya. Mayıs 1960 darbesi sonrası cuntacılar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kontrol etmek için başkan yardımcılı­ğına emekli Tuğgeneral Sadettin Evrin’i getirdi. Darbeden hemen sonra müftülükle­re gönderilen hutbe genelgesin­de darbenin meşru olduğu, halka ayet ve hadislerle faziletler­inin anlatılmas­ı istenerek “Hükümetimi­ze destek olmanın dini bir vecibe teşkil ettiğini, aksine hareketin dünyada ve ahirette mesuliyeti ve hüsranı mucip olacağını halkımıza duyurun” denildi.

 ??  ??
 ??  ?? Başkan Erdoğan, torunlarıy­la Demokrasi Feneri önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Başkan Erdoğan, torunlarıy­la Demokrasi Feneri önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
 ??  ?? Başkan Erdoğan, Yassıada ziyareti öncesi Çamlıca Camisi Konferans Salonu’nda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Türkiye VII. Uluslarara­sı Hafızlık ve Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Ödül Töreni’ne katıldı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, dereceye giren yarışmacıl­ara ödüllerini verdi. Başkan Erdoğan, aralarında SABAH Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak’ın da olduğu gazete ve TV temsilcile­riyle poz verdi.
Başkan Erdoğan, Yassıada ziyareti öncesi Çamlıca Camisi Konferans Salonu’nda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Türkiye VII. Uluslarara­sı Hafızlık ve Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Ödül Töreni’ne katıldı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, dereceye giren yarışmacıl­ara ödüllerini verdi. Başkan Erdoğan, aralarında SABAH Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak’ın da olduğu gazete ve TV temsilcile­riyle poz verdi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye