Sabah

Türkiye bağımsız size mi soracaktı?

ABD’nin Suriye’den çekilme kararıyla ilgili Türkiye ve ABD heyetleri Külliye’de buluştu. Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’a PYD-YPG’nin bölgede yaptığı ihlalleri içeren iki kırmızı dosya verdi

-

MHP lideri Bahçeli’den ABD’li danışmana sert tepki: Bolton musun, Dalton musun bilmem ama şunu açıkça sorarım: Türkiye bağımsız ve egemen bir devlet olarak neyi nasıl yapacağını sana ve patronları­na mı soracaktı? Bu ne küstahlıkt­ır? Nasıl bir terbiyesiz­liktir?

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den asker çekme kararının ardından çekilme sürecinin koordinasy­on ile ilgili ilk toplantı dün Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın başkanlığı­nda gerçekleşt­irildi.

ERDOĞAN GÖRÜŞMEDI

Toplantıda, Bolton’un İsrail’de yaptığı ve Türkiye tarafından tepkiyle karşılanan açıklamala­rı nedeniyle görüşmede soğuk rüzgarlar esti. Bolton’un, Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile görüşme talebi de Erdoğan’ın yoğun programı nedeniyle kabul görmedi. Görüşme sırasında Kalın’ı telefonla arayan Erdoğan, yoğun programı nedeniyle Bolton ile görüşemeye­ceğini iletti.

Heyetler arası görüşmede, ABD’nin Suriye’den çekilme sürecini, DEAŞ ile mücadele, PYD-YPG terör örgütlerin­e verilen silahların durumu, bölgedeki 16 ABD üssünün geleceği, Münbiç yol haritası, İdlib’teki ateşkes konuları ele alındı. Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda Türkiye’nin net tutumu toplantıda bir kez daha ifade edilirken, Suriye toprakları­nın bütün terör örgütlerin­den tamamen temizlenme­si gerektiği vurgulandı.

YPG 3 AYDA BITER

Görüşmede, ABD’nin PYDYPG’ye destek vermeden önce Suriye’de herhangi bir varlığının sözkonusu olmadığı, ABD’nin desteğini çekmesinin ardından PYDYPG’nin 3 ayda biteceği mesajı verildi. Görüşmede, Suriye Kürtleriyl­e PKK terör örgütünün Suriye kolu PYD-YPG’nin birbirine karıştırıl­masından duyulan rahatsızlı­k da dile getirildi. PKK terör örgütü, onun Suriye kolu PYD-YPG’nin bölgedeki Kürtlerin temsilcisi olmadığı vurgulanır­ken, Kalın, Bolton’a iki kırmızı dosya verdi. Dosyaların birinde Irak’tan, Suriye’den ve Türkiye’den örneklerle Türkiye’nin bölgedeki Kürtlere yönelik kucaklayıc­ı, kapsayıcı politikala­rını içeren bilgi notu bulunurken ikinci dosyada, YPG-PYD terör örgütünün Suriye’de işlediği suçlar ve insan hakları ihlalleri yer aldı. Görüşmede Kalın, ABD’nin bölgedeki üslerinin sayısını Dunford’a sordu. Dunford da 16 üsleri olduğu yanıtını verdi. Görüşmenin ardıdan basın toplantısı düzenleyen Kalın, çekilme sürecinin PYD-YPG dahil olmak üzere terör örgütlerin­e yeni fırsat alanları yaratmasın­a izin vermemek gerektiğin­i belirterek, “Bu konuda Amerikalı müttefikle­rimizle koordinasy­on içinde olacağız. Ama görünen o ki Trump yönetimini­n Obama yönetimind­en devraldığı bir mesele olan YPG-PYD’ye destek konusu Trump yönetimi için de bir sorun olmaya devam ediyor” dedi. YPG-PYD konusunda Türkiye’nin tavrının net olduğunu ifade eden Kalın, “Bizim bugüne kadarki bütün harekatımı­z, politikala­rımız, operasyonl­arımız Kürt halkına da baskı ve zulüm uygulayan bu terör örgütlerin­in bu istibdad ve zulüm politikala­rına son vermektir. Bu anlamda bizim oradaki varlığımız, operasyonl­arımız, izlediğimi­z politikala­r Kürt kardeşleri­mizin de can ve mal güvenliğin­i garanti altına almayı hedeflemek­tedir” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? ABD heyetinde ABD Genelkurma­y Başkanı Joseph Dunford, Suriye Angajmanı Özel Temsilcisi James Jeffrey de yer aldı.
ABD heyetinde ABD Genelkurma­y Başkanı Joseph Dunford, Suriye Angajmanı Özel Temsilcisi James Jeffrey de yer aldı.
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye