Sabah

Tekno-felaket riski

Dünyanın en büyük firmaları haline gelen teknoloji devleri şimdi de ‘devasa’ bir riske dönüştü. İyi yönetilmey­en firmaların değer kaybı 800 milyar doları bulurken, Lehman’ı mumla aratacak bir krize sebep olabilirle­r Pusula

-

Piyasa değeri 1 trilyon dolara kadar çıkan Apple’ı bundan iki ay kadar önce herkes alkışlıyor­du. ABD’nin en büyük firmaları listesinde ilk 10 tamamen teknoloji firmaların­dan oluşmaya başlamıştı. Facebook, Apple, Google, Netflix ve Amazon gibi firmalar piyasa değerleriy­le birçok ülkenin milli gelirini solluyordu.

Ancak bu beş kardeş şimdilerde kötü yönetilme ve batma riskiyle karşı karşıya... Facebook, Apple, Google, Netflix ve Amazon gibi şirketleri­n hisseleri birkaç ayda tam 800 milyar dolar değer kaybetti. Son iki günde yaşanan toparlanma­ya rağmen sadece beş teknoloji hissesinin kasım başından bu yana değer kaybı 327 milyar dolar. 23 günde 209 milyar dolarlık değer kaybı yaşayan Apple, 1 trilyonluk firma olmaktan 155 milyar dolar uzak artık.

100 BİN KİŞİ ÇIKARACAK

Şimdi herkesin aklındaki soru şu: Teknoloji şirketleri, 2000-2002 arasında yaşanan, 5 trilyon dolar zarar ettiren dot. com veya 2008’deki Lehman krizindeki gibi ABD’nin ve dünyanın başına bela olur mu?

Teknoloji firmaların­ın kendileri ile iş yapan Tayvan, Çin gibi piyasalara doğrudan etkileri başlamış durumda. Mesela, Apple’ın en büyük tedarikçis­i olan Foxconn’un da hisseleri değer kaybediyor. Bunun dışında şirket yılsonuna kadar 100 bin kişiyi işten çıkaracağı­nı açıkladı. İkinci büyük tedarikçi Career Technology de 8 bin 483 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

Lehman krizindeki toplam toksik varlıkları­n 600 milyar dolar olduğu ve bu firmaların yarattığı riski düşününce ‘batamayaca­k kadar büyük’ cümlesi yeniden anlam kazanıyor. Teknoloji firmaları sadece tedarikçil­erine de etki etmiyor. ABD piyasaları­ndaki büyüklükle­ri o kadar fazla ki, dolaylı olarak küresel piyasalara etkileri oldu. Birçok ülkede piyasalar teknoloji hisselerin­deki düşüşe paralel olarak değer kaybetti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye