Sabah

‘Cumhuriyet Ekonomisi 5.0’ ve hedefler

-

Cumhuriyet­imizin 95. yılını büyük bir coşkuyla kutlarken, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’yle, Cumhuriyet dönemi ekonomisin­de yeni bir periyoda, yeni bir aşamaya geçtiğimiz­i de belirtmemi­z gerekiyor.

Cumhuriyet Ekonomisi 1.0, 19231929 arası, Türkiye Ekonomisi’ni ‘neo-klasik’ ekonomi anlayışıyl­a, piyasa ekonomisi kuralların­ı gözeterek ayağa kaldırdığı­mız, Atatürk’le ilk hamlelerin gerçekleşt­iği periyottu. 19291938 arası daha yine Atatürk’le ‘yumuşak’, 1938-1950 arası İnönü’yle daha ‘sert’ olmak üzere, Cumhuriyet Ekonomisi 2.0 tümüyle ‘devletçili­k’ üzerinden yürüyen bir periyot oldu.

1950-1980 arası dönemde ise, Bayar ve Menderes’ten başlayıp, Demirel’le sağ iktidarlar eliyle ‘özel sektör odaklı’ piyasa anlayışıyl­a ‘devlet planlaması’ birlikte harmanlana­rak, Ecevit’le ise, sol iktidarlar eliyle zaman zaman ‘kamu ağırlığı’ artırılara­k, Cumhuriyet Ekonomisi

3.0 periyodunu ‘karma ekonomik model’le geçirdik. Erbakan Hoca’nın ‘ağır sanayi’ hamlesini ve Türkeş’in ‘ekonomiyi milleştirm­e’ çağrısını unutmayalı­m. 1980-2002 arasını ise, Özal’la başlayıp, Çiller’le, Erbakan’la ve EcevitBahç­eli-Yılmaz üçlüsüyle, ‘piyasa ekonomisi modeli’ne geçiş boyutunda, Cumhuriyet Ekonomisi 4.0’ı ‘liberalleş­me’ periyoduna geçişle geçirdik. Ancak, Ankara’nın genlerine sinmiş ‘devletçili­k’ nedeniyle, 1980-2002 arası hayli sancılı geçti.

-2018 dönemi ise, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’la, gerçek manada bir ‘piyasa ekonomisi’nin tüm kuralların­ın geçerli olduğu bir yapıyı inşa etme, yaşama geçirmeyle geçti. Şimdi, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’yle, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın liderliğin­de, Ankara’nın ‘devletçili­k’i tümüyle terk ettiği, ‘performans kriterleri’nin geçerli olduğu, özel sektörün ‘küreselleş­me’ kodlarını daha da güçlendire­ceği, ‘bilgi ekonomisi’ ve ‘diMital kalkınma’ya dayalı ‘Cumhuriyet Ekonomisi 5.0’a geçtik. Hedefimiz, yerli-milli teknolojiy­e dayalı, yüksek katma değer üreten bir ekonomiyle, 2023-2030 arası dünya GSYH’sı ve küresel ticarettek­i payımızı yüzde 1.5’e çıkarmak. Stratejik sektörlerd­e küresel ölçekte örnek projeleri hayata geçirmeyi sürdürerek, hedeflerim­ize kararlı şekilde yürüyeceği­z.

Nerem.alNLn#VaEaK.FRm.Wr SMS: KA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

 ??  ?? Kerem ALKİN EKONOMİ-POLİTİK
Kerem ALKİN EKONOMİ-POLİTİK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye