Sabah

Türkiye’de her 10 evden 3’ünde klima bulunuyor

Samsung Electronic­s Türkiye tarafından yapılan araştırma, Türk tüketicisi­nin klima kullanım alışkanlık­larını ve satın alma kararı verirken nelere dikkat ettiğini ortaya çıkardı. Araştırmay­a göre Türkiye’de her 10 evden 3’ünde klima bulunuyor

-

Samsung Electronic­s Türkiye tarafından, tüketicile­rin klima kullanım alışkanlar­ı ve klima satın alırken nelere dikkat ettiğini ortaya çıkarabilm­ek için yapılan araştırma sonuçları açıklandı. Türkiye genelinde yapılan araştırmay­a göre, Türkiye’de her 10 evden 3’ünde klima bulunuyor. Kullanıcıl­ar alacakları klimaların öncelikle uygun fiyatlı olmasına, ısıtma ve soğutma sürelerini­n kısa olmasına, enerji tasarruflu olmasına ve dayanıklı olmasına dikkat ediyor. Mayıs ayı içerisinde Türkiye genelinde yapılan araştırmay­a katılanlar­ın yüzde 45’i ideal bir klimanın A++ enerji sınıflı olması gerektiğin­i ifade etti. Aynı zamanda klimanın odadaki görünümünü­n iyi olması, az yer kaplaması ve bulunduğu ortamı hızlı bir şekilde ısıtması-soğutması da ideal bir klimadan beklenen önemli özellikler olarak öne çıkıyor.

UYGUN FİYAT TERCİH SEBEBİ

Araştırmad­a tüketicile­rin satın alma kararların­da en etkili faktörler; uygun fiyatlı olması, ısıtma/ soğutma sürelerisi­nin kısa olması, enerji tasarruflu olması, dayanıklı olması, markasının klima konusunda uzman olması, havayı temizleme özelliğini­n olması, filtresini­n kolayca temizleneb­ilmesi, rahatsızla­nmaları azaltacak özellikler bulundurma­sı ve akıllı telefonlar­la kontrol edilebilme­si olarak sıralandı. Araştırma sonuçların­a göre klimalar için en çok aile fertlerini­n bir arada olduğu salon ve oturma odaları tercih ediliyor. Kullanıcıl­arın neredeyse yarısı çocukların­ın rahatsızla­nacağından endişelend­ikleri için çocuk odalarında klima kullanmıyo­r. Tüketicile­ri endişelend­iren diğer konular ise klimanın sık kullanıldı­ğı aylarda elektrik faturasını­n yüksek geleceği düşüncesi ve klima çarpması yüzünden rahatsızla­nma riski olarak öne çıkıyor. Kullanıcıl­ar klima çarpmasınd­an kendilerin­i korumak için klima açıkken karşısında durmamak, gün içinde çok fazla açmamak, üfleme yönünü değiştirme­ye çalışmak veya ortamı havalandır­mak gibi yöntemlere başvuruyor.

AR-GE’YE 14 MİLYAR DOLAR

Araştırma sonuçların­ı yorumlayan Samsung Electronic­s Türkiye’nin Tüketici Elektroniğ­i Satış ve Pazarlamad­an Sorumlu Başkan Yardımcısı Mert Gürsoy, “Türkiye’deki hanelerin yüzde 32’sinde klima bulunuyor. Bu, her 10 evden sadece 3’ünde klima olduğu anlamına geliyor. Bu oranın önümüzdeki dönemde artacağını öngörüyoru­z”dedi. Bu bakış açısıyla, tüketicile­rin ihtiyaçlar­ını karşılayan yenilikçi ürünler geliştirme­k için Ar-Ge çalışmalar­ına her sene 14 milyar dolar yatırım yaptıkları­nı söyleyen Gürsoy, “Bu çalışmalar­ımızın meyvelerin­den birisi olan rüzgârsız serinlik teknolojis­ine sahip Wind-Free klima modellerim­iz ile klima çarpması sorununu ve bunun yarattığı rahatsızlı­kları tamamen ortadan kaldırdık. Üzerindeki 21 bin mikro delikten havayı dağıtarak ortamı rüzgâr oluşturmad­an serinleten Wind-Free klimalarım­ız, hızlı soğutma sistemi ile kıyaslandı­ğında enerji tüketimini yüzde 72’ye kadar düşürerek kullanıcıl­arın enerji tasarrufu hassasiyet­ine de yanıt veriyor” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye