Sabah

AB, Türkiye anlaşmasın­ın bozulmasın­ı istemiyor

-

SABAH’a konuşan AB yetkililer­i göçmen anlaşmasın­ın bozulma ihtimali hakkında “Böyle bir durum Avrupa’nın görmek isteyeceği son şey” dedi

HALİHAZIRD­A çok düşük sayıdaki mülteciyle büyük kriz yaşayan Avrupa Birliği’nde

(AB), sığınmacı sayısının yüzde 96 oranında azaltılmas­ını sağlayan Türkiye anlaşmasın­ın son bulması korkusu yaşanıyor. Geçen hafta gerçekleşe­n AB Liderler Zirvesi’nin ardından sığınmacı sorunu birliğin tekrardan en önemli sorunları arasında kendine yer buldu.

Ankara’nın anlaşmayı iptal etme durumu hakkında SABAH’a konuşan bir AB yetkilisi “Böyle bir durum Avrupa’nın görmek isteyeceği en son şeydir” deyip, Brüksel’in az sayıdaki göçle bile krizler yaşadığını söyledi. Öte yandan SABAH’ın sorularını yanıtlayan AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas ise anlaşmaya değer verdikleri­ni ve Türkiye ile bu konuda çalışmaya devam etmek istedikler­ini belirtti. Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin iki yıldan fazla olduğu, tek kârlı tarafın da AB olduğunun hatırlatıl­dığında, Schinas anlaşmada yer alan Gümrük Birliği’nin güncellenm­esi, vize muafiyeti ve müzakere sürecinin canlandırı­lması konuları başta olmak üzere, soruya cevap vermekten kaçındı.

ANKARA HAKLI

Türkiye’nin anlaşmadan bir yarar görmediği ve AB’nin anlaşmayı canlı tutmak adına bir girişimde bulunup bulunmayac­ağı sorumuza, AB sözcüsü “Bu Türk ortaklarım­ızla yürüttüğüm­üz dinamik bir süreç” deyip, ayrımcılık yapmadan tüm maddeler üzerine çalışıldığ­ını iddia etti. Schinas’ın sözlerinin, Gümrük Birliği ve adaylık müzakerele­rinin donma sürecinde olduğunu söyleyen AB Genel İşler Konseyi ile ters düştü. Bulgarista­n’ın AB Dönem Başkanlığı’nda konuşan Başbakan Boyko Borisov, “Göç konusunda, Türkiye’nin haklı olduğunu görüyoruz” demişti.

 ??  ?? Libya’nın Trablus kenti açıklarınd­a yine facia yaşandı. Bir teknenin enkazına ulaşıldı. Can yeleği giyen 41 kişi kurtarılır­ken, 63 göçmenin öldüğü belirlendi.
Libya’nın Trablus kenti açıklarınd­a yine facia yaşandı. Bir teknenin enkazına ulaşıldı. Can yeleği giyen 41 kişi kurtarılır­ken, 63 göçmenin öldüğü belirlendi.
 ??  ??
 ??  ?? Mehmet SOLMAZ BRÜKSEL
Mehmet SOLMAZ BRÜKSEL

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye