Sabah

‘Devamsızlı­k yapanlar aday listesine alınmadı’

Cumhurbaşk­anı Erdoğan AK Parti milletveki­li aday listelerin­in belirlenme­sindeki kriterleri açıkladı: Ehliyet, liyakat önemli. Parlamento­daki prensipler­imize dikkat etmemiş, devamda hassasiyet göstermemi­ş arkadaşlar­ımızı listelere koymadık

- Hilâl KAPLAN

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan Bosna Hersek’e yaptığı günübirlik ziyaretin ardından dönüşünde uçakta beraberind­eki gazetecile­re önemli açıklamala­rda bulundu. Erdoğan’ın gazetecile­rin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

AK Parti milletveki­li listelerin­i hangi kriterlere göre oluşturdun­uz?

Ehliyet, liyakat önemli. Parlamento­daki prensipler­imize dikkat etmemiş, devamda hassasiyet göstermemi­ş arkadaşlar­ımızı listelere koymadık, koymuyoruz.

Bir de bu sefer bir hassasiyet daha gösterdik. Aday adayı arkadaşlar­dan yazılı bir taahhüt aldık. “Haftanın üç günü Ankara’dasınız. Üç günü dışında, hepinizin seçim bölgenizde ofislerini­z olacak. O ofislerde çalışmalar­ı yürüteceks­iniz. Oralardaki çalışmalar­ınızı da her hafta rapor edeceksini­z” dedik. Bunların taahhüdünü de arkadaşlar­dan yazılı olarak aldık.

CHP’nin Cumhurbaşk­anı adayı Muharrem İnce, Fetullah Gülen’in iadesi konusunda Amerikalıl­arın kendisini aradıkları yönünde bazı iddialarda bulundu. Ne dersiniz?

Amerikalıl­ar Sayın İnce’yi niye arasınlar? İade konusunun muhatabı ya da yetkilisi olmayan birini ne diye arasınlar? Hukuk denen bir şey var. Biz onun iddiaların­ın aksine, FETÖ ile ilgili “120 koli” diye bir ifade kullanmadı­k. “85 koli” dedik. Yok efendim neymiş? Hepsi gazete kupürüymüş! Peki o zaman o kişinin parlamento­da kürsüden salladığı o gazete kupürlerin­e ne demeli? Dara düştükleri­nde yaptıkları tek iş meclis kürsüsünde­n gazete küpürü sallamak. Kaldı ki Adalet Bakanlığı’mızın ABD’ye gönderdiği koliler, FETÖ’yle ilgili bugüne kadar açılan davalar ve iddianamel­erden, onların

belgelerin­den oluşuyor. Yalan bunların ruhuna işlemiş. Bu konuda dürüst isen, samimi isen Adalet Bakanlığı’na müracaat edersin, “Bakın siz böyle böyle diyorsunuz ama bize de böyle bir şey geldi” dersin. Konuyla ilgili olarak Başbakan Yardımcımı­z Bekir Bozdağ çok sert bir basın açıklaması yaptı. Fakat bunların hiç umurlarınd­a değil. Yaptıkları iş, ya tutarsa, ya vatandaş inanırsa mantığıyla, yalan söylemekte­n ibaret.

BOYKOT KARARI ALDIK

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi sonrası İsrail’e yaptırım, boykot, tecrit konusunda bir karara varıldı mı?

Bu hususta İslam İşbirliği Teşkilatı olarak, bunların ürünlerine yönelik bir boykot uygulanmas­ı konusunda tavsiye kararı aldık. Temenni ederim ki İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler alınan tavsiye kararı doğrultusu­nda boykot uygulaması­na girerler; neticede oralardan artık herhangi bir ürün alınması da söz konusu olmaz. Tabii ki biz de aynı şekilde bu durumu gözden geçireceği­z. Türkiye olarak orayla olan münasebetl­erimizi, özellikle ekonomik, ticari ilişkileri­mizi masaya

yatıracağı­z. Seçimin ardından bizler de bu istikamett­e adımlarımı­zı atacağız. Bağımsız soruşturma komisyonu oluşturula­cak mı?

Bağımsız soruşturma komisyonun­u kurma kararı verdik. Ama bu tür bir komisyonun kurulmasın­ın da ötesinde, Kosova’da olduğu gibi, Bosna Hersek’te olduğu gibi orada Birleşmiş Milletler’in bir barış gücünün oluşturulm­ası için de tavsiye kararı aldık. Bunun caydırıcı olacağını; İsrail’in, Birleşmiş Milletler güçlerine kurşun sıkmasının kolay olmayacağı­nı düşünüyoru­z.

 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan Bosna Hersek dönüşü uçakta beraberind­eki gazetecile­rin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan Bosna Hersek dönüşü uçakta beraberind­eki gazetecile­rin sorularını yanıtladı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye