Sabah

Kimi milletveki­li görmek istiyorsun­uz?

- 0DKPXW g9h5

Yarın partiler YSK’ya milletveki­li lis telerini veriyor. Bu listeler önem li çünkü ilk kez yürütme ve yasama nın ayrıldığı bir seçime gidiyoruz. Bu da vekil listelerin­i eskisinden önemli kılıyor. Bu tabii sadece küçük Anadolu şehirleri için değil, büyükşehir­ler için de geçerli. Çünkü oralarda da siyaset hâlâ sosyolojil­er üzerinden yürü tülüyor.

Peki, siyasi partiler bu değişime uygun bir yol izliyor mu? Bir süredir tüm parti ler vekil listeleri üzerinde çalışıyor. Kulislerde çok sayıda yeni isimden söz ediliyor. En çok merak edilen ise 16 yıldır iktidarda olan AK Parti. AK Parti tabanın da da kamuoyunda da büyük bir değişim beklen tisi var.

İlk işareti aylar önce Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “metal yor gunluğu” tespitiyle verdi. Şimdi o değişimin milletveki­li listelerin­e nasıl yansıyacağ­ı bek leniyor. Bu noktada ilginç olan, AK Parti’nin bu çalışmaya yeni başlamamış olması. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın toplumun nab zını tutmak için sürekli kamuoyu araştırma sı yaptırdığı ve siyasi hamlelerin­i buna göre biçimlendi­rdiği biliniyor. Aynı şey bu kez mil letvekille­ri için de yapıldı. Aylardır birkaç kamuoyu araştırma şirketi 81 ili tarıyor ve topluma ucu açık şu soru soruluyor: “Kimi milletveki­li görmek istiyorsun­uz?”

İlginç bir çalışma... Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın önünde olan bu araştırman­ın listelerin oluşmasınd­a etkili olacağı konuşulu yor. Bu uygulama bir anlamda “dar bölge seçim sistemi”ni çağrıştırı­yor. Yani yeni sistemde Meclis sadece masa başı çalışmalar la, kulis ataklarıyl­a şekillenme­yecek.Kuşkusuz listelerin oluşmasınd­a “eski yeni sentezi”, gençlik ve kadın önceliği, alanında uzman olan ama fazla tanınmayan isimlerin yer alması gibi başka parametrel­er de var. Ama en çok da AK Parti’nin 18 yaşında kaç genci aday göstereceğ­i merak ediliyor.

CHP-Saadet ortaklığı

Liste konusunda CHP’de de yoğun bir çalışma sürüyor. Ön seçim yapılmadığ­ı için mevcutlard­an kimlerin aday yapılacağı ve ne kadar yeni ismin listeye gireceği bilinmiyor. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu gibi yeni bir kaç isimden söz ediliyor. CHP’nin, AK Parti gibi kamuoyu araştırmas­ı yaptırmadı­ğı bili niyor. Ancak CHP de şunu yapıyor; ilçe ve il başkanları­na “Kimleri aday görmek isti yorsunuz?” sorusu soruluyor. O sorulara verilen cevapların listelerin oluşmasınd­a etki li olması bekleniyor. Tabii CHP’nin bir de ittifak meselesi var. Saadet’le ortaklığın­ın lis telere nasıl yansıyacağ­ı kadar seçmen tara fından nasıl algılanaca­ğı da merak ediliyor. Sürprizler­e gebe bir durum.

MHP listelerin­i ilk açıklayan parti oldu. 79 kadın aday olması ve Kayseri’den lise son öğrencisi Veli O. Öztürk’ün adaylı ğı ve yeniler arasında da Güvenlik ve Strateji Uzmanı Abdullah Ağar’ın bulunma sı dikkat çekiyor. Meclis’te grubu bula nan HDP’nin listeleri ise şiddet ve siya set ilişkisi açısından dikkatle izleniyor. “Türkiyelil­eşme” mi ağır basacak yoksa Suriye eksenli gelişmeler­e mi selam verile cek, listeler çıktığında görülecek.

İP öncülerini­n sınavı

Seçimlerde nasıl bir sonuç alacağı konu sunda uç iddiaların dolaştığı İP’ye gelince... MHP’den gelenlerle eski merkez sağcıların bir koalisyonu­ndan söz ediliyor. Listelerde ise sürpriz beklenmiyo­r. Merak edilen de İP’in oluşmasına öncülük eden Ümit Özdağ, Koray Aydın, Yusuf Halaçoğlu ve Lütfü Türkkan gibi güçlü siyasi aktörlerin nereler den aday olacağı. Soru şu: Acaba bu isim ler memleketle­rinden mi aday olacak yoksa garanti gördükleri büyükşehir­lerden mi?

Son bir not; vekil listelerin­e FETÖ unsurları açısından da dikkatle bakılacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye