Sabah

ÇIFTE GAZIYE EMEKLILIK şOKU

HEm tErör HEm DE 15 TEmmuz GAzIsI olAn polIs mEmuru HAlIl İBrAHIm YılmAz’A, EvrAk HAtAsınDAn DolAyı 5 yıl önCE EmEklI olDuğu söylEnDI, DEvlEtE DE 400 BIn TL Borçlu çıktı

- Tülay CANBOLAT ANKARA

HALİL İbrahim Yılmaz, 50 yaşında polis memuru... 2001’de Mardin’de yürütülen bir operasyond­a ağır yaralanara­k gazi oldu. Devam eden 5 yıl boyunca kısmi felçli yaşadı. Ardından da 15 Temmuz’da, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nü savunurken baş ve bacakların­dan vurularak ikinci kez gazi oldu.

Yılmaz’ın son 5 yılı hastane ve işi arasında geçti. Fakat göğsünde iki gazilik madalyası taşıyıp, hainlere karşı gece gündüz mücadele ederken evine gelen bir tebligatla yıkıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen o tebligatta gazi İbrahim Yılmaz’dan, 2013’te ilişiği kesilmeden vazife malulü olarak emekliye sevk edildiği, 2017’de de bu kararın onaylandığ­ı belirtiler­ek, 2018 itibari ile 5 yılda ödenen tüm aylıkların tutarı olan 235 bin 590 TL’nin faiziyle birlikte talep edildiği bilgisi yer alıyordu.

Bir anda emekli edilip, 400 bin liraya yakın bir borcu olduğunu öğrenen gazi yaşadıklar­ını SABAH’a anlattı:

■ 5 YIL SONRA ‘HATA YAPTIK’ DEDİLER: 2001’deki yaralanmad­an sonra tedavim boyunca emniyete istediği raporları verdim. Emniyette sıhhi izin süresi var, onu kullanıyor­dum, 2013’te sıhhi izin sürem dolmuş. Dolduğu için beni yasalara göre emekli etmeleri gerekiyorm­uş ancak süre dolup, tarihi de kaçırınca beni emekli etmeyi unutmuşlar. 14 Mayıs 2018’de beni aradılar, ‘Seni emekli yapmamız gerekiyorm­uş ama evrak hatası nedeniyle yapmamışız, 24 Ocak 2013 itibari ile emekli oldun. Geçen 5 yıl boyunca kurumumuzd­an aldığın aylıkları da faiziyle birlikte ödemen kaydıyla 10 gün içinde emeklilik dilekçeni onayla’ dediler. 5 yıl sonra hata yaptık, borçlu çıktın diyorlar.

■ SGK BİLE ŞOKTA: Emniyet Genel Müdürlüğü çözemiyor, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkililer­i şokta oldukların­ı belirtiyor. 30 yıllık devlet memuruyum kapıma bir kez bile icra ya da borçlu gelmedi. Yıllarca vergimi vs bir gün bile aksatmadım. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ‘Bu şaka mı, böyle saçma iş olmaz’ diyor, buna rağmen komisyon mahkûm ediyor. Yüzde 70 engelliyim, devletime sesleniyor­um; evimi satışa çıkardım ne olur sesimi duyun, bu akıl dışı duruma ‘dur’ deyin.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye