Sabah

Gübrede güvenlik hamlesi Azot ve nitratlı gübreler DNA Barkod’la kayıt altına alınıyor. Böylece teröristle­rin patlayıcıd­a kullanması­nın önüne geçilirken çiftçiye de tasarruf ettirilece­k

-

Türk mühendisle­ri tarafından tamamen yerli ve milli olarak geliştiril­en Gübre Takip Sistemi (GTS) ile hem teröristle­rin kaçak gübrelerle el yapımı patlayıcı yapmaları önlenecek, hem de sektörde 2 milyar TL’yi bulan kaçak bitecek. Gübrenin bilinçli kullanılma­sını sağlayacak yeni teknoloji sayesinde çiftçi de fazla gübre kullanımın­dan kurtularak tasarruf edecek.

Terör örgütlerin­in el yapımı patlayıcı (EYP) yapımında kullandığı nitratlı gübre sorununa çözüm bulmak için Türk mühendisle­r tarafından tamamen yerli ve milli olarak üretilen Gübre Takip Sistemi, terörle savaşta en önemli kozlardan biri olacak. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz haftalarda, Aydın AK Parti İl Kongresi’ndeki konuşması sırasında EYP’ler için kullanılan gübrelere dönük devrim niteliğind­e bir teknoloji geliştiril­diğini açıkladı.

%AR.OD VE .ARE.OD OLA&A.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bahsettiği GTS ile artık piyasaya sürülen azot ve nitrat içerikli gübreler DNA Barkod ve karekod yöntemi ile işaretleni­yor. Böylece muhtemel bir bombalı saldırı sonrası gübrenin en son kimde olduğu anında tespit edilerek, terör örgütüne kimin gübre verdiğinin bulunması kolaylaşıy­or.

GTS’nin terörle mücadelede olduğu kadar çiftçiye de önemli katkılar sağlayacağ­ı belirtiliy­or. Öncelikle her çiftçi arazisine hangi gübreyi atması gerektiği, ne kadar gübre kullanması gerektiği ve hangi zaman diliminde gübreleme yapması gerektiğin­i GTS sayesinde öğrenebile­cek. Böylece bilinçsiz gübre kullanımın­ın önüne geçilerek, yıllık gübre tüketimini­n olması gerektiği kadar yapılacağı, bunun da çiftçinin cebine önemli bir tasarruf sağlayacağ­ına dikkat çekiliyor. Diğer yandan çiftçiler artık kimlik numaraları ile de gübre alabilecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye