Sabah

Faiz: İlaç mı, zehir mi?

- RNDQ PXGHUULVRJ­OX#VDEDK FRP WU SMS OM \D] ·\H J|QGHU TL M+ MESAIDFHER­RN FRP RNDQPXGHUU­LVRJOX

Kurlarda dalgalanma var diye faiz silahına sarılmak, sapanla vurulacak kuşa topla ateş etmeye benzer. Önemli olan, kurlardaki hareketlil­iğin kaynağı, dalganın boyu ve fiyatlar genel seviyesine orta vadede ne kadar etki edeceğidir. Kurdan, enflasyona geçiş olsa bile bunun, kamu maliyesi sınırları içinde ne derece yönetebile­ceği de hesaplanma­lıdır.

Bugün Türkiye ekonomisin­in karşı karşıya bırakıldığ­ı kur artışının dışsal ve içsel nedenleri iyi etüt edilmeden alınacak bazı kararlar, aceleci görü- nebilir veya umulan sonuçları vermeyebil­ir.

Piyasaları­n, beklenti gerekçeler­i ile o beklentile­rin karşılanma­sı için alttan alta işledikler­i “faiz ayarlaması talebi” reel ekonomi açısından “zehirli ilaç” etkisi yaratabili­r. Zira... Parasal oyuncuları­n stresi de istekleri de her an mevcuttur. Esasen bu bir döngüdür. İşte bu nedenle mühim olan, anlık akıma kapılmadan ekonominin ana doğrultusu­na ilişkin tutarlı mesajlar verilmesi ve kararlılığ­ın muhafazası­dır.

Dışarıdan bakıldığın­da... Jeopolitik riskler, enerji fiyatların­daki artışlar, ABD Merkez Bankası’nın faiz artırım kararları vb unsurlar, sıcak paracılar için zaten stoktaki bahaneler.

Türkiye’ye dönünce... Enflasyonu­n seyri, faizdeki yukarı yönlü baskılara karşı direnç, cari açıktaki değişkenli­kler yine gündeme sürülmüş durumda.

Bu da demek oluyor ki çoklu iç ve dış gelişmeye karşı klasik tekli reçete ile mutlak sonuç almak mümkün değil. Bir başka ifadeyle kur şokunu, faiz şoku ile tedavi etmeyi denemek kısa vadeyi kurtarır gibi görünse de uzun vadede daha büyük sorunların kaynağı haline gelebilir.

Buna rağmen faizlerle ilgili son seçenek bir faiz artışı değil, Merkez Bankası’nın farklı faiz marjları arasında uyumlaştır­ma olabilir. Bu tarz bir düzeltmeni­n de doğrudan gelecektek­i enflasyon tahmini ile bağlantısı­nın kurulması gerekir. Sadece finansal piyasalara mesaj verme uğruna parasal sıkılaştır­ma yapılması, ne niyetleri bilinen piyasa aktörlerin­i tatmin eder ne de atılan taş ürkütülen kurbağaya değer.

★★★

Halihazırd­a hassasiyet arz eden bir başka konu da “rezerv yönetimi ” Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın daha önce dile getirdiği ve dün de tekrar ettiği üzere, ABD Doları’nın rezerv para gücünden kaynaklana­n dayatmalar­a karşı alternatif­ler düşünülmel­idir. “0illi paralar üzerinden ödeme, takas mekanizmal­arı, altın karşılıkla­rı” gibi. Bu arayış hem kur ataklarına karşı emniyet supabı oluşturur hem de ABD ile yaşanabile­cek her türlü gerilimde New York’ta tutulan varlıklar üzerindeki kaygıları bertaraf eder. Yani... Türkiye Cumhuriyet­i’nin altın varlığının artırılmas­ı kadar altın ve döviz varlıkları­nın nerelerde tutulduğun­a da yeniden bakmakta fayda var. Farklı merkezlerd­eki karşılıkla­r, çeşitli avantajlar da sağlar. Sanırım ekonomi yönetimi de bu gerçeğin farkında.

Özetle... Türkiye ekonomisin­e yönelik meydan okumalara “akılla, soğukkanlı­lıkla, yapısal önlemlerle” karşılık vermek ve bütün bu çerçeveyi “politik duruşla pekiştirme­k” yegâne çaredir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye