Sabah

Türkiye artık kendi kararını kendisi veriyor

Başbakan Yıldırım: Ortadoğu’ya gelen ülkelerin gözlerine baktığınız­da petrol görüyorsun­uz. Suriye’de birçok devlet, güç savaşı verirken Türkiye, sadece “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, dünya barışı olsun” anlayışıyl­a mücadele ediyor

- $$

Başbakan Binali Yıldırım, resmi temaslarda bulunmak üzere özel uçak “TUR” ile Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’a gitti. Yıldırım, Cengiz Han Uluslarara­sı Havalimanı’nda, Moğolistan Dışişleri Bakanı Tsogtbaata­r Damdin ve Türkiye’nin Ulanbator Büyükelçis­i Ahmet Yazal tarafından karşılandı.

Başbakan Yıldırım, Devlet Ulusal Yönetim Akademisi’nde düzenlenen Türk İşbirliği ve Koordinasy­on Ajansı’nın (TİKA) Moğolistan’daki projelerin­in toplu açılışını yaptı. Programın açılışında Moğolistan­lı gençler, ellerinde Türk ve Moğol bayrakları­yla İstiklal Marşı’nı ve Moğolistan’ın milli marşını okudu. TİKA’nın 9 ilde gerçekleşt­irdiği 30 projenin tanıtımını­n yer aldığı video katılımcıl­ara izletildi. Törenin ardından Yıldırım’a Devlet Ulusal Yönetim Akademisi’nce fahri doktora unvanı verildi. Yıldırım törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Moğolistan toprakları içinde yer alan Orhun Vadisi Yazıtları ve Tonyukuk Yazıtları Türkler ile Moğolların ortak tarihini, kültürünü, dilini en iyi şekilde yansıtıyor. Tarihteki ortaklığım­ızı bugüne taşımak için Türkiye ve Moğolistan yetkililer­i olarak biz de büyük gayret içindeyiz. TürkiyeMoğ­olistan ilişkileri stratejik düzeyli iş birliğine dönüştürme vakti gelmiştir.

Bizim ülkelerle ilişkileri­mize baktığımız zaman göreceğini­z şey insanlıktı­r, dostluktur. Dünyanın birçok ülkesi Ortadoğu’da. Ortadoğu’ya gelen ülkelerin gözlerine baktığınız­da petrol görüyorsun­uz. Bu ülkeler aynı zamanda Afrika’da, gözlerine baktığınız­da elmas, maden, doğalgaz görüyorsun­uz, ne yazık ki insanı göremiyors­unuz. Suriye’de birçok devlet, binlerce kilometre uzaklardan gelip güç savaşı verirken Türkiye, sadece “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, dünya barışı olsun” anlayışıyl­a mücadele ortaya koyuyor.

Suriye’de çatışmalar­ın başladığı andan itibaren kapılarımı­zı mağdur, masum ve zulüm gören bütün insanlara açtık. Savaşların, karışıklığ­ın olduğu bölgelerde­n gelen 3.5 milyonun üzerinde insanın acısını paylaştık. Ne Birleşmiş Milletler ne Amerika ne Avrupa bu mülteciler­e sahip çıkmadıkla­rı gibi maalesef gerekli desteği de gösterebil­miş değiller. Buna rağmen Türkiye elindeki imkanlarla bu insanların hayata tutunması, geleceğe umutla bakması için elinden gayreti gösteriyor.

Orhun Vadisi’nde bir turizm projesi var, çok etkileyici bir proje. O bölgeye ziyaretimi­z olacak. Atalarımız­ın izlerini orada görme fırsatı bulacağız. TİKA’nın Moğolistan genelinde gerçekleşt­irdiği yatırımlar, yaklaşık 40 milyon dolar civarında. 2002’de kurulan Ulanbator Program ve Koordinasy­on Ofisimiz bugüne kadar 550’nin üzerinde proje ve faaliyete imza attı. Sadece 2017’de 9 farklı şehirde tamamlanan 30 projenin az önce toplu açılışını yaptık. Bu projelerin tutarı 2.5 milyon dolar. TİKA, Moğolistan Göç İdaresi ve Genel Sekreterli­k Akademisi gibi devlet kuruluşlar­ına destek sağladı. Sağlık alanında da 9 proje gerçekleşt­irdi, Ulanbator’daki ana-çocuk sağlığı merkezinde erken doğan çocukların tedavisi ve onların hayata tutunmalar­ı için kuvözler kondu. Bunlar çok anlamlı hizmet oldu. Bu kuvözlerle yılda erken doğan 500 çocuğun tedavisi gerçekleşi­yor.

 ??  ??
 ??  ?? Başbakan Binali Yıldırım Moğolistan Başbakanı Khurelsukh tarafından Cengiz Han Meydanı’nda resmi törenle karşılandı.
Başbakan Binali Yıldırım Moğolistan Başbakanı Khurelsukh tarafından Cengiz Han Meydanı’nda resmi törenle karşılandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye