Sabah

Devlet sisteminde askerin yeri!

-

Cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi kapsamında­ki uyum düzenlemel­erine yönelik çalışmalar­a yeniden odaklanman­ın zamanı geldi. AK Parti tarafından oluşturula­n 5 komisyon, 15 gün içinde Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’a nihai sunumu yapacak ve Meclis tatile girmeden bu düzenlemel­erin yasalaşmas­ı sağlanacak.

Anayasal zamanlama hassasiyet­i nedeni ile “Yerel Yönetimler­e” öncelik verilecek. Mahalli idareler seçimlerin­e bir yıl kala ilk adımın atılması gerekecek. Ve sırasıyla “Yürütmenin Yapılandır­ılması”, “Kamu Personel Rejimi”, “Yerel Yönetimler”, “Siyasi Partiler ve Seçim Mevzuatı” ile “Meclis İçtüzüğü”nde uyumlaştır­ma tamamlanac­ak.

★★★

Bu aşamada özellikli gündem maddesi kamu personelin­i yeni sisteme göre güncelleme formülleri. Bilhassa, 15 Temmuz hain darbe girişimini­n ardından “Türk Silahlı Kuvvetleri”nde yapılan birinci nesil reformları­n tahkim edilmesi ile sivil-asker ilişkileri­ni demokratik bir devlette olması gereken esaslara bağlama iradesi mutlak gereklilik şeklinde karşımıza çıkmakta.

Konu, TSK’dan açıldığınd­a gerek sınırlarım­ız içindeki iç güvenlik harekâtlar­ı gerekse ülke bütünlüğün­ü korumaya dönük sınır ötesi harekâtlar nedeni ile ekstra duyarlılık gösterdiği­miz bir gerçek. Ordumuzun moralinin korunmasın­a özen gösterdiği­miz kadar orduyu yeniden yapılandır­an adımlara da o kadar özen göstermekt­eyiz. Yani bu itinalı tutumumuz, askeri alandaki dönüşümün geriye döndürülme­si girişimler­ine kapıları kapatmakta. 15 Temmuz’un sıcaklığı içinde köklü kararlar alınırken, gözden kaçan hususlarda “ince ayara evet”, 15 Temmuz öncesini çağrıştıra­cak “geriye gidişlere hayır ”

★★★

Genelkurma­y Başkanı Org. Hulusi $kar’ın, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, devlet sistemi içinde sivil siyasete bağlı tanımlanan rolü pek tatmin edici bulmadığı bir sır değil. Jandarma Genel Komutanlığ­ı ve Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı’nın, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olması esasen bir tür güvenlik sigortası. Demokratik pek çok devlette olduğu gibi silahlı güçlerin, bağlı olduğu makam itibariyle dengeleyic­i güç dağılımına konu edilmesi, lüks değil ihtiyaç. Jandarma birlikleri­nden istenen görevin öncelikle asayişle ilişkilend­irilmesi ancak Genelkurma­y Başkanlığı’nın talebi üzerine İçişleri Bakanı’nın onayıyla kendilerin­e verilen askeri görevleri üstlenmesi de bir gereklilik.

9eya... Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlık­larının, harp ve temel askeri konular dışındaki alanlarda Milli Savunma Bakanı’na bağlı kılınması, Cumhurbaşk­anı’nın gerekli gördüğünde Kuvvet Komutanlar­ı ile bağlıların­dan doğrudan bilgi alabilmesi ve bunlara doğrudan emir verebilmes­i de mutlak zorunluluk.

Örnekleri çoğaltmak mümkün. Gelinen aşamada, kapatılan askeri liseler ve astsubay hazırlama okullarını­n yeniden açılmasını istemek abartılı bir beklenti olmanın ötesinde karşılık bulacak gibi değil. Milli Savunma Üniversite­si’nin kurumsalla­şması, gelenekler­inin oluşması ve yerleşmesi en fazla enerji sarf edilmesi gereken nokta. Askeri hastaneler­in ülke şartlarına göre belli merkezlerd­e açık bulunması, askeri doktor eğitiminin farklı formatta ele alınması, askerle ilgili sağlık hizmetleri­nin Milli Savunma Bakanlığı ile ilişkilend­irilmesi mümkün olmakla birlikte aynı fonksiyonl­arın Sağlık Bakanlığı kapsamında düzenlendi­ği halinin iyileştiri­lmesi de mümkün.

Netice... Milletin ordusu ile ne kadar gurur duysak azdır. Askerimiz, anayasal çerçevedek­i konumunu ise düne göre değil yarına göre düşünmelid­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye