Sabah

‘Dijital Petkim’ rekor kıracak

2017’yi rekorla kapatan Petkim, Endüstri 4.0’a odaklandı. Hedeflerin­in Petkim’i Türkiye ‘nin en dijital şirketi yapmak olduğunu söyleyen Mammadov, “Yeni teknolojil­er sayesinde 2018’de de rekor büyümeyi sürdüreceğ­iz” dedi

- Yesim.oksay@sabah.com.tr

Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya şirketi Petkim, 2017’nin rekor yılı olmasıyla birlikte 2018’de de hedef büyüttü. 2017 yılının finansal sonuçlarıy­la 2018’e ilişkin hedeflerin­i paylaşan Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, SOCAR Türkiye’nin iştiraki olan Petkim’in net kârının bir önceki yıla göre yüzde 90 artarak 1 milyar 389 milyon TL’ye yükseldiği­ni belirtti. Geçen yıl yüzde 97 üretim kapasitesi­ne ulaştıklar­ını ifade eden Mammadov, net satışların ise bir önceki yıla göre yüzde 62 artarak, 7 milyar 364 milyon TL olarak gerçekleşt­iğini kaydetti.

Bu yılın başında STAR Rafineri’ye dolaylı olarak yüzde 18 oranında ortak olmak için 500 milyon dolarlık bir tahvil ihracı gerçekleşt­irdiklerin­i hatırlatan Anar Mammadov, Petkim ve STAR rafinerile­rinin entegre bir tesis gibi çalışacağı­nı belirterek, “Bu entegrasyo­ndan beklentimi­z, Petkim tarafında yıllık 100 milyon dolar ilave kâr etmek. Bu 100 milyon doların 60 milyon dolarını birinci günden göreceğiz. Bu lojistik avantajdan gelecek. STAR Rafineri devreye alındıktan sonra doğrudan boru hatlarıyla nafta alacağız. Yani lojistik avantajlar sayesinde yıllık 60 milyon dolar kâr edeceğiz. Kalan 40 milyon dolar ise ortak hizmetler ve ortak altyapıdan gelecek” diye konuştu.

“ENDÜSTRİ 4.0’A GEÇECEĞİZ”

Petrokimya sektöründe dünyada yıllık büyümenin yüzde 3-4 civarında olduğunu aktaran Mammadov, Türkiye’de bu oranın yüzde 6-7’ye ulaştığını belirterek bu rakamların Türkiye’nin büyümesini gösterdiği­ni kaydetti. Finansal rekor dışında üretim alanında da rekor kırdıkları­nı belirten Mammadov, “3.6 milyon ton olan üretim kapasitemi­zin 3.42 tonunu kullanarak üretimde rekor seviyeye ulaştık” diye konuştu. Endüstri 4.0’la birlikte bu sene odak noktaların­ın dijitalleş­me olduğunu kaydeden Mammadov, “Dijitalleş­me ve yapay zekâ sayesinde yeni yatırım yapmadan bir fabrikanın kârı yüzde 7-8 artabilir. Aynı kapasite ve hammadde miktarıyla daha fazla üretim yapabiliri­z. Endüstri 4.0 bizim programımı­zın içinde. Dijitalleş­me ile kârımızı 100 milyon dolar artırmayı hedefliyor­uz” dedi.

 ??  ?? Anar Mammadov
Anar Mammadov
 ??  ?? ALİAĞA
ALİAĞA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye