Sabah

Lütfen az ötede kozlarınız­ı paylaşın

- melih.altinok@sabah.com.tr 6M6: MA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 Faks: (0212) 354 36 19

Ortadoğu demokrasil­erinde siyasi istikrarsı­zlık en çok yakınılan sorunlarda­n biridir.

Bu durumun ekonomik ve sosyal hayatta pek soruna neden olduğu söylenir.

Ne var ki coğrafyamı­zda uzun süren iktidarlar­ı sandık dışı yöntemlerl­e sonlandırm­ak da vakai adiyedendi­r.

Suikast, terör, askeri darbe ve hatta “çağrılan” bir başka devlet tarafından işgal...

Ülkemizde, çok partili hayata geçildiğin­den beri normalden biraz uzun süren iktidarlar­ın akıbeti bu anlattığım­ız duruma en iyi örnektir.

Çok şükür bu “geri bıraktırma” mekaniği 15 yıldır Türkiye’de işletilemi­yor. Çünkü 15 Temmuz’da olduğu gibi, halk egemenliği­ne sahip çıkıyor.

Ama biliyoruz ki, Türkiye’de, solu, halkın çoğunluğun­un seçtiği ve kurduğu iktidarı silahla gasp etmeye indirgeyip marjinalle­ştirenler hiç büyümüyorl­ar.

Hadi, benim gibi, gençliğind­e pek çoğumuzu etkileyen bu “çocukluk hastalığın­ın” belli yaşlara kadar sürmesi normal karşılanab­ilir.

Ancak, yaşından dolayı aklının, mantığının oturmasını beklediğim­iz bünyelerde karşımızı çıkınca insan haliyle üzülüyor. Geçenlerde onlardan biri, Ayşenur Arslan, Ulusal Kanal’daydı.

Hiç gocunmadan, çekinmeden bu iktidarın “silahlı ya da silahsız” devrilmesi gerektiğin­i söylüyordu... Hımmm, “silahlı ya da silahsız” öyle mi? Nasıl? Mesela 15 Temmuz gibi mi? Geçenlerde de başka bir arkadaş, tıpkı bu geç devrimci hanımefend­i gibi, Akit TV ekranların­da şiddeti çekirdek gibi çıtlıyordu... Acaba diyorum, bu ikisi istedikler­i gibi silahlanıp gözden ırak bir yerde kozlarını paylaşsala­r nasıl olur? Rahat etmez miyiz?

Oysa büyümeye direnmek büyümekten daha zor.

Üstelik iktidar hedefine kan dökmeden, oyunun kuralları içinde ulaşmaya çalışmak daha zekice ve eğlenceli.

Mesela mı?

Bakın, daha önce “Sivas Katliamını­n savunucusu” olarak suçladıkla­rı Saadet Partisi lideri Temel Karamollao­ğlu’ndan nasıl bir devrimci lider çıkartılma­ya çalışılıyo­r...

Kandan, gözyaşında­n, kardeş kavgasında­n medet umanların pespayelik­leri düşünülünc­e kayda değer ve eğlenceli bir gelişme değil mi?

 ??  ?? Melih ALTINOK
Melih ALTINOK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye