Sabah

ABD üç parçalı sinsi plan peşinde

SOÇİ’Yİ DİNAMİTLE

-

TÜRKİYE’NİN Suriye’deki etkisi ABD’yi korkuttu. Türkiye’yi durdurmak istiyor. SURİYE’DE kalıcı olmak isteyen ABD, ülkeyi bölmenin hesabını yapıyor.

ABD, Soçi’yi sabote edip Cenevre sürecini canlandırm­a hedefinde.

:ashington’da düzenlenen gizli bir toplantıda ABD’nin Suriye’deki planları ortaya çıktı. Planın üç ana ayağı: Türkiye’yi durdurmak, Soçi sürecini baltalamak ve Suriye’yi bölüp bölgede yerleşik Amerikan kuvvetleri bulundurma­k

ABD, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan ve Lübnanlı yetkililer, ABD’nin Suriye planlarını tartışmak ve bu planın nasıl uygulanaca­ğına karar vermek için Washington’da bir araya geldi. Lübnan merkezli El Akhbar gazetesini­n haberine göre ABD’nin gizli planı üç ana aşamadan oluşuyor: Türkiye’yı durdurmak, TürkiyeRus­ya-İran üçlüsünün önemli rol üstlendiği Soçi Müzakerele­ri’ni sabote etmek ve Suriye’yi bölmek.

İngiltere’nin Washington Büyükelçil­iği Ortadoğu Masası Şefi Benjamin Norman imzalı gizli diplomatik telgrafa göre kendilerin­e “Küçük Grup” adını veren 5 ülkenin temsilcile­ri 11 Ocak’ta Washington’da toplandı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Satterfiel­d’ın da katıldığı toplantıda, ABD’nin Türkiye’yi denetim altına almak için çalışmalar yürüteceği kaydedildi. Washington’un, Ankara-Moskova-Tahran’ın inisiyatif­le Astana’da başlayan ve Soçi’de devam eden barış müzakerele­rini baltalayac­ağı, yerine Batı’nın daha etkin rol almaya çalıştığı Cenevre sürecine önem vereceği belirtildi.

KİRLİ PLANIN BM AYAĞI

ABD’nin Suriye’yi bölüp, ülkenin kuzeyindek­i terör örgütü YPG ile birlikte kalıcı olmayı planladığı öne sürüldü. Toplantıda Suriye’yi bölme planının ABD’ye yılda 4 milyar dolara mal olacağı öngörüldü. “Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’yı kendi çıkarları doğrultusu­nda yönlendirm­ek” ve “Suriye muhalefeti­ni etki altına almak” da planın diğer iki ayağı olarak öne çıktı.

ABD’li temsilcini­n PKK/YPG’yi de Cenevre sürecine dahil etme çabası da beş sayfalık raporda yer alıyor. Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD’nin Suriye’de YPG’nin kontrolünd­eki bölgelerde 20 askeri üsse sahip olduğunu açıklamışt­ı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye